Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дмитро Сухінін: “Захист державності та виховання патріотів — наші пріоритетні напрями”

28 травня 2014 - 08:53

16 травня в Запоріжжі відбудеться перша Всеукраїнська нарада козацьких отаманів на якій планують розглянути шляхи подолання суспільно-політичної кризи в країні, закон про козацтво та роль козацьких формувань в організації охорони державності та протидії екстремізму та сепаратизму.

Про відродження козацького руху та роль козацтва в становленні українського суспільства ми поговорили із першим заступником голови Координаційної ради з питань козацтва Запорізької обласної державної адміністрації Дмитром Сухініним.

- Дмитре  Валентиновичу, яку мету ставить перед собою оновлена козацька Рада?

- Сьогодні діяльність козацьких формувань актуальна як ніколи. Ми стали на захист української державності не словами, а справами. Допомагаємо Збройним силам: надаємо медикаменти, теплі речі, продовольство. У десяти районах Запорізької області створені блокпости, де разом із представниками самооборони та правоохоронцями несуть службу і козаки. Здійснюємо розвідку, патрулювання в районах та містах, захист населення від екстремістських елементів. На перших же зборах ми прийняли звернення отаманів області до Українського народу із закликом захистити, у разі необхідності, територіальну цілісність держави і області зокрема, і власним прикладом доводимо, що українці здатні це зробити.

Члени оновленої Координаційної ради одноголосно виступили проти використання козацтва як силового фактора політичної боротьби, що було за старої влади. Ми засуджуємо участь окремих козаків Запорізького війська низового під керівництвом отамана Панченка у придушенні мирних протестів біля стін Запорізької державної адміністрації в січні 2014 року.

- Як сьогодні складаються відносини козацьких рухів із владою?

- Ми бачимо і відчуваємо позитивні зміни. З приходом на посаду голови Запорізької ОДА Валерія Баранова змінилася сама схема взаємовідносин влади і козацької громадськості. Важливим для нас стало те, що керівник області прийняв запрошення очолити Координаційну раду. Спільними зусиллями було визначено напрямки роботи із захисту рідної землі. Створено офіційний сайт обласного козацького руху. Довелося провести чистку і серед козацького керівництва: ми позбавились людей, які займали вичікувальну позицію та   самоусувалися від прийняття важливих рішень та своїми гане6бними вчинками  дискредитували козацтво.

- Відомо, що козацькі формування ведуть серйозну роботу із виховання патріотизму та національної самосвідомості, чи реалізуються ці проекти зараз?

- В середині квітня на Хортиці ми провели історико-культурний захід з вивчення прийомів володіння козацькою зброєю за участю групи козаків під керівництвом Ю. Копишинського. Найближчим часом плануємо проведення семінару з самооборони в музеї історії зброї В. Шлайфера, конференцію з вивчення звичайного права Запорозької Січі в обласному краєзнавчому музеї під керівництвом Г. Шаповалова.

Глибоко переконаний, що вивчення власної історії, поширення та популяризація  старовинних знань, зокрема спортивної боротьби «Спас» (керівник А. Притула) дозволить виховати покоління сильних і мудрих патріотів Запоріжжя. Надалі плануємо домогтися створення козацького ліцею, розробляємо курс лекцій з історії та культури рідного краю. 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області