Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розв’язання проблеми Молочного лиману вийшло на державний рівень

24 червня 2014 - 16:12

Розв’язання проблеми Молочного лиману вийшло на державний рівень

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України на своєму засідання розглянув стан виконання рішення Комітету від 3 липня 2013 року в частині екологічних проблем гідрологічного заказника «Молочний лиман» та річки Молочна і шляхів їх вирішення.

На захід були запрошені перший заступник гоови облдержадміністрації Григорій Самардак та директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Сергій Карпій. У роботі також взяли участь представники Мінприроди, Держводагентства України, Державної екологічної інспекції України, науковці.

На сьогодні основною проблемою гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Молочний лиман», який визнано водно-болотним угіддям міжнародного значення, є відсутність водного сполучення між Азовським морем та лиманом.

Обласною державною адміністрацією проведено робочі наради з виїздом на місце та залученням громадськості, науковців, фахівців. У їх ході було розглянуто всі можливі варіанти розв’язання проблеми.

Григорій Самардак зазначив, що на сьогодні потрібні нестандартні шляхи для відновлення водообміну між Молочним лиманом і Азовським морем. Тому було запропоновано вирішити проблему шляхом реалізації   проекту    «Будівництво    з’єднувального   каналу   для відновлення водного сполучення Азовського моря з Молочним лиманом», розробленого інститутом «Укррибпроект» у 2001 році.

Збільшити водообмін між лиманом і Азовським морем можливо за рахунок точкових вибухів. Такий спосіб не тільки дієвий та дешевий, а й екологічний.

За результатами засідання Комітету вирішено рекомендувати Комісії з урегулювання екологічних проблем Молочного лиману Міністерства екології та природних ресурсів України розглянути альтернативні шляхи вирішення проблеми, у тому числі на основі проекту 2001 року.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями