Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Досягнення обдарованих учнів свідчать про створення належних умов для їх розвитку

25 червня 2014 - 12:00

Досягнення обдарованих учнів свідчать про створення належних умов для їх розвитку

Департамент освіти і науки облдержадміністрації провів засідання колегії,  на якому розглянуто стан виконання проекту «Обдарована дитина» Програми розвитку освіти Запорізької області на 2013-2017 роки.

Як доповіла заступник начальника управління-начальник відділу загальної середньої та дошкільної освіти  Валентина Хіврич, завдяки узгодженим діям закладів освіти та органів управління освітою всіх рівнів протягом останніх років освітяни області мають певні результати та досягнення.

Так, у регіоні створено мережу загальноосвітніх закладів нового типу для навчання обдарованих учнів: 34 гімназії, 14 ліцеїв, 6 колегіумів, 32 спеціалізовані школи, 29 навчально-виховних комплексів.

- Для роботи зі здібними та обдарованими учнями, особливо в сільській місцевості, успішно функціонують чотири інтернатних заклади нового типу обласного підпорядкування. Тільки в минулому році 90 % випускників цих шкіл вступили до вищих навчальних закладів та навчаються на бюджетній основі, 62 дитини стали переможцями обласного етапу учнівських олімпіад та 36 – у конкурсі-захисті МАН, що свідчить про належний рівень підготовки в цих закладах, - зазначила Валентина Хіврич.

Для розвитку учнів, за словами посадовця, служить і поглиблене вивчення окремих предметів. У 2013-2014 навчальних роках поглиблено вивчали окремі предмети 38 740 учнів або 23 % від загальної кількості. Найбільше учнів поглиблено вивчають предмети філологічного напрямку: іноземну мову, українську мову та літературу.

У сільській місцевості серед школярів філологія теж є пріоритетною у виборі для поглибленого вивчення.

Забезпеченням профільної професійної освіти старшокласників  займаються міжшкільні навчально-виробничі комбінати, які функціонують як окремі структурні одиниці у складі навчально-виховних комплексів чи шкіл, та мають ліцензії на надання професії в рамках профілю.

 За останні три роки вдалося значно розширити й мережу територіальних МАН. Якщо протягом останніх двадцяти років серед територій працювала Мала академія наук тільки в Мелітополі, то у 2013-2014 навчальних роках  демонструють свої досягнення КПНЗ «Мала академія наук учнівської молоді» Василівської районної ради, Енергодарська та Бердянська міські МАН.

З метою розширення можливостей для підготовки учнів, у тому числі й у сільській місцевості,  в  області з 2010 року запроваджено освітній проект «Віртуальна школа програмування».  В його межах функціонує інтернет-ресурс «Юний програміст», завданням якого є навчання та тренування учнів основам програмування, проведення олімпіад, використання засобів дистанційної форми навчання. Активними користувачами ресурсу є понад 1300 школярів з усієї області, а також з інших регіонів.

Валентина Хіврич окремо зупинилася на традиційному щорічному нагородженні учнів-переможців всеукраїнських і обласних учнівських олімпіад і конкурсів. На загальну суму 70 000 грн. отримами премії 36 обдарованих учнів з усіх територій області. Серед них: 20 учнів із загальноосвітніх навчальних закладів районів, 12 учнів з п’яти міст обласного підпорядкування та чотири учні зі шкіл-інтернатів.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями