Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Андрій Мохник: «Європейське екологічне законодавство – краще в світі, і нам треба вдосконалюватися до його рівня»

11 липня 2014 - 15:56

Андрій Мохник: «Європейське екологічне законодавство – краще в світі, і нам треба вдосконалюватися до його рівня»

Сьогодні в Запорізькій області з робочою поїздкою перебуває Міністр екології та природних ресурсів України Андрій Мохник. Високопосадовець разом з головою облдержадміністрації Валерієм Барановим взяв участь у відкритті регіонального семінару «Плани адаптації (апроксимації) екологічного законодавства України до права Європейського Союзу», який відбувся у виставковому комплексі «Козак Палац».

У заході взяли участь представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування,  промислових підприємств регіону, депутати різних рівнів, науковці, представники екологічних громадських організацій.

Вітаючи учасників заходу, Андрій Мохник окреслив завдання та головні питання адаптації законодавства України до права ЄС у сфері охорони навколишнього середовища.

- Для майбутнього України вкрай важливо, що ми підписали економічну частину Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Це відкриває перед нами багато можливостей, але, разом з тим, у нас з’являється багато зобов’язань. Перш за все, мається на увазі адаптація українського законодавства до європейського, у тому числі  й щодо екології. Європейське екологічне законодавство заслужено вважається кращим у світі, тож нам теж це обов’язково піде на користь, треба вдосконалювати нашу законодавчу базу до європейського рівня - зазначив Андрій Мохник.

За словами урядовця, для адаптації екологічного законодавства України до стандартів Європейського Союзу необхідно пройти тривалий та складний процес, який вимагає значних ресурсів.

Андрій Мохник наголосив, що зміни до законодавства обов’язково обговорюватимуться як з представниками промислових підприємств країни, так і з представниками екологічних громадських організацій, цей пункт є обов’язковим.

Валерій Баранов поінформував присутніх про науково-технічний та виробничий потенціал регіону та наголосив, що для запоріжців украй важливо, які зміни до законодавства прийматимуться, адже Запорізький край – промисловий.

- На території області зосереджені практично всі основні галузі промисловості, більше 160 промислових підприємств, серед яких першочергове місце посідають електроенергетика, металургія машинобудування, металообробка та хімія. Також на території регіону розміщені Запорізька ТЕС та Запорізька АЕС - найбільша атомна електростанція в Європі. Регіон є провідним центром вітчизняного авіадвигунобудування, виробництва трансформаторів та іншої високотехнологічної продукції, яка є фірмовим запорізьким знаком, маркою світового класу якості та надійності. Подальший розвиток економіки України можливий при дуже тісному співробітництві з країнами Європейського Союзу, - зазначив керівник регіону.

За словами посадовця, однією з головних умов виконання Угоди про асоціацію з ЄС є приведення законодавства України у відповідність до норм права Європейського Союзу. Адаптація законодавства України полягає в поетапному прийнятті та впровадженні нормативно-правових актів України, розроблених з урахуванням законодавства ЄС.

- Серед галузей, де необхідна адаптація, Угода називає, зокрема, охорону здоров'я та життя людей, тварин і рослин, навколишнього середовища. Європейський Союз розглядає екологічну безпеку, яка є частиною національної безпеки кожної держави, як важливу складову загальноєвропейської стабільності. Тому охорона навколишнього середовища визначена пріоритетним напрямком співпраці між Україною та Європейським Союзом. Сьогодні екологічна складова національної безпеки має стати одним з домінуючих чинників внутрішньої і зовнішньої політики України, - підкреслив Валерій Баранов.

Під час семінару розглядалися питання національної стратегії наближення (апроксимації) законодавства України до права ЄС у сфері охорони навколишнього середовища (завдання, очікувані результати, терміни), у секторі «Управління довкіллям та інтеграція екологічної політики в інші галузі»,  у секторі «Управління відходами та ресурсами» тощо.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів