Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Питання розвитку Приазовського парку та порятунку Молочного лиману перебуватимуть на державному контролі

11 липня 2014 - 21:26

На завершення робочої поїздки Міністр екології та природних ресурсів України Андрій Мохник провів нараду з керівництвом Запорізької облдержадміністрації, керівниками підприємств, національних природних парків та екологічним активом області.

Голова облдержадміністрації Валерій Баранов у своєму вступному слові порушив проблеми реалізації державної політики в сфері охорони навколишнього природного середовища. Так, за словами керівника області, Приазовський національний природний парк, розташований на території Бердянського, Мелітопольского, Приазовського та Якимівського районів, на сьогодні не виконує своїх прямих функцій.

- Парк займає площу майже 80 гектарів землі, але від нього користі ніякої. В 2010 році він створювався з метою збереження, відновлення та раціонального використання унікальних степових і водних природних комплексів північно-західного узбережжя Азовського моря.  Та, на жаль, важливих природоохоронних, наукових, естетичних та оздоровчих функцій він не виконує. Те саме можу сказати й про роботу Азовської морської екологічної інспекції, яка окрім виписування штрафів, нічим більше не займається, - зазначив Валерій Баранов.

Очільник регіону запропонував ліквідувати структуру та передати її функції відповідним обласним державним екологічним інспекціям.

У ході засідання учасники окремо розглянули питання забезпечення функціонування гідрологічного заказника «Молочний лиман», як складової частини Приазовського національного природного парку. Головною проблемою заказника є відсутність водного сполучення між Азовським морем та лиманом.

Перший заступник голови ОДА Григорій Самардак зазначив, що на сьогодні потрібні нестандартні шляхи для відновлення водообміну між лиманом та морем. Подолати проблему запропоновано шляхом реалізації   проекту    будівництва з’єднувального   каналу, розробленого інститутом «Укррибпроект» ще у 2001 році. Як альтернативу розглядають  збільшення водообміну за рахунок точкових вибухів. Такий спосіб екологічний та не потребує великих коштів – не більше мільйона гривень.

- Наразі силами громадськості вдалося розчистити лиман. 300 активістів на добровільній основі займалися порятунком гідрологічного заказника. Але ж цей результат – лише тимчасовий, тому на підтримку постійного та достатнього водообміну між лиманом і Азовським морем потрібне систематичне фінансування, яке обласний бюджет надати не може, - зазначив посадовець.

Підсумовуючи засідання, керівництво області звернулося до Міністра з проханням посприяти в розв’язанні наявних проблем. Андрій Мохник, у свою чергу, запевнив, що всі озвучені гострі питання вирішуватимуться на державному рівні. 

 - Проблеми, які ви сьогодні озвучили на нараді, є дуже нагальними, тому найближчим часом ви отримаєте обґрунтовані відповіді щодо способів їх розв’язання. Дуже приємно, що ви маєте таку небайдужу позицію до екорозвитку свого регіону, - відзначив урядовець, звертаючись до учасників наради. 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області