Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Легалізація трудових відносин потребує підвищеної уваги

25 липня 2014 - 15:04

Заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Олег Ніколенко провів засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Члени комісії приділили увагу легалізації трудових відносин, заробітної плати та зайнятості населення, а також стану виплат та виконання графіків погашення боргів з обов’язкових платежів перед Пенсійним фондом. 

Як повідомив директор Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Ігор Мещан, за січень-травень середньомісячна зарплатня в області зросла на 7,2% проти аналогічного періоду минулого року, і нині складає 3242 грн. Індекс реальної заробітної плати за звітний період склав 101,9% (по Україні – 100,7%).

Аналізуючи ситуацію у сфері оплати праці, Ігор Мещан акцентував увагу на різниці у середньомісячних зарплатах в окремих галузях в області та Україні, що свідчить про тіньову зарплатню. Найбільш проблемними є 11 галузей економіки, де працює 35,7% зайнятого населення. Це оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів та мотоциклів, фінансова та страхова діяльність, операції з нерухомим майном тощо. У цих галузях суб’єкти господарювання широко застосовують спрощену систему оподаткування і підпадають під закон, яким фактично забороняються їх перевірки, у тому числі і в сфері оплати праці.

За даними Головного управління Міндоходів у Запорізькій області, з початку року виявлено та залучено до оподаткування 4,6 тис. неоформлених найманих працівників, з них працевлаштовані на постійну роботу  3,9 тис. осіб, а встановлена їм заробітна плата склала 5,6 млн. грн. Відповідно, сума податку з доходів, який направлено до бюджету, становить 829 тис. грн.. Профілактична робота та перевірки суб’єктів господарювання будуть продовжені.

У ході засідання також заслухали звіти керівників підприємств-боржників з платежів до Пенсійного фонду України із Запоріжжя, Бердянська, Мелітополя,  Якимівського, Запорізького та Куйбишевського районів.

За підсумками обговорення порушених питань головам райдержадміністрацій та міським головам міст обласного значення доручено проаналізувати ситуацію у сфері зайнятості населення та вжити заходів щодо легалізації трудових відносин на ввірених територіях.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками