Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Грудне вигодовування – запорука дитячого здоров’я

7 серпня 2014 - 11:15

Грудне вигодовування – запорука дитячого здоров’я

З 1 по 7 серпня світова спільнота в 120 країнах відзначає Міжнародний тиждень грудного вигодовування. Головною метою всесвітньої акції є популяризація та підтримка природного вигодовування, як найкращого способу забезпечити новонароджених дітей необхідними поживними речовинами та закласти основу їх здоров’я.

До традиційної щорічної акції приєднався і Запорізький край, з цього приводу в лікувально-профілактичних закладах області Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації організовано та проведено ряд просвітницьких заходів: семінари та лекції з питань підтримки грудного вигодовування, забезпечено серію виступів фахівців у ЗМІ, молоді мами мали можливість отримати необхідні інформаційно-просвітницькі та методичні матеріали щодо важливості природного вигодовування для новонароджених немовлят.

Засідання тематичного «круглого» столу за участю представників Департаменту охорони здоров’я ОДА відбулося і в «Лікарні, доброзичливої до дитини», що функціонує при обласній дитячій лікарні. До обговорення долучилися спеціалісти регіонального моніторингового організаційно-методичного центру, головні лікарі, акушери-гінекологи та педіатри.

Фахівці наголосили, що найкраще для немовляти -  початок грудного вигодовування протягом перших 30 хвилин життя та продовження його до двох років і більше, адже саме грудне молоко максимально відповідає потребам дитячого організму. Для немовляти до шести місяців грудне молоко є не лише засобом харчування, але й природним імунітетом. Лише на сьомий місяць життя у дитини починає розвиватися власна імунна система, зміцнення якої забезпечує материнське молоко. Грудне вигодовування сприяє зниженню дитячої смертності та покращенню психологічного стану матерів.

Як повідомили в Департаменті охорони здоров’я ОДА, в минулому році в області на виключно грудному вигодовуванні перебувало більше, ніж 46 % малюків до шести місяців, по Україні цей показник становив 54,1%. Протягом останніх років, значна частина установ області пройшли сертифікацію на звання «Лікарня, доброзичлива до дитини». В таких закладах значна увага приділяється сучасному веденню пологів та принципам успішного грудного вигодовування:  дитина отримує грудне молоко протягом перших 30 хвилин після народження. Внаслідок такої активної роботи спостерігається тенденція зниження показників дитячої смертності: якщо в 2007 році цей показник склав 12,99 %, то в 2013 він знизився до 8,11 %, й наразі продовжує зменшуватися.

На початок 2014 року статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» в Україні мали 465 закладів охорони здоров’я. В Запорізькій області сертифіковано 10  медичних закладів,  які надають кваліфіковану допомогу матерям та дітям. Крім того, відповідну сертифікацію пройшли всі пологові будинки регіону. Торік там народилося 68,8% немовлят, по Україні цей показник становив – 73,4%.

В усіх сертифікованих акушерських стаціонарах області функціонують індивідуальні, сімейні пологові зали, орієнтовані на проведення партнерських пологів та впровадження сучасних перинатальних технологій.    

У дитячих стаціонарах створено належні умови щодо спільного перебування матері та немовляти, а також  для матерів, які тимчасово розлучені з дитиною. До догляду за дитиною можуть долучатися в разі потреби члени родини.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни

Іван Федоров про російську пропаганду на ТОТ