Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Роботу з ліквідації стихійної торгівлі буде посилено

13 серпня 2014 - 14:14

Результати вжиття заходів щодо ліківідації стихійної торгівлі в Запоріжжі розглянули учасники засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва, яке провів перший заступник голови обласної державної адміністрації Григорій Самардак.

Посадовець наголосив, що проблема стихійної торгівлі, яка існує вже багато років,  стосується не лише обласного центру та регіону, а й усієї країни.

- Питання гостре та наболіле, потребує негайного вирішення. Ми можемо досягнути короткострокового ефекту, але назавжди розв’яжемо цю проблему лише тоді, коли будемо боротися не з наслідками, а з причинами такого явища, як незаконна торгівля, - зазначив Григорій Самардак.

Як повідомив заступник міського голови Валерій Еделєв, у більшості випадків люди стають стихійниками через неможливість заробити гроші іншим чином. Відсутність належних робочих місць – основна причина розвитку незаконної торгівлі.

У зв’язку з цим керівниками ринків постійно ведеться робота щодо надання всілякого сприяння сільгоспвиробникам, які бажають здійснювати реалізацію власної продукції.

На ринках та торгівельних майданчиках міста на сьогодні виділено майже 4,5 тис. пільгових місць для реалізації сільскогосподарської продукції. Крім того, забезпечено 464 торгових місця для пільгових категорій громадян зі стягуванням мінімальної плати за послуги ринку – 1,20 грн. за один погонний метр займаної торгової площі. Пенсіонерам та інвалідам, які продають незначну кількість плодоовочевої продукції та зелені, вирощених на дачних та присадибних ділянках, торгові місця на ринках взагалі надаються безкоштовно.

З метою ліквідації стихійної торгівлі, при районних адміністраціях міськради створено мобільні робочі групи, до складу яких входять співробітники правоохоронних органів.

З початку року цими групами проведено 736 рейдів-перевірок місць незаконної торгівлі, за результатами яких складено 521 протокол про адмінпорушення та ліквідовано  14 осередків стихійної торгівлі.

Крім того, з незаконно торгуючими постійно проводиться роз’яснювальна робота стосовно неприпустимості здійснення торгівлі у невстановлених для цього місцях.

Загалом на території обласного центру знаходиться 33 ринки. Середня наповнюваність торгівельних місць на них за перше півріччя поточного року склала 60%, тобто в наявності на ринках щоденно залишається понад 10 тис. вільних місць. У кожному районі міста також визначено зони для розміщення засобів пересувної роздрібної торгівельної мережі. На сьогодні затверджено понад 430 таких зон, із 1500 торгівельними місцями.

Під час обговорення питання підприємці зазначили, що незважаючи на активну роботу зі створення та надання вільних місць для стихійників, факти незаконної торгівлі все одно зустрічаються.

Григорій Самардак, у свою чергу, наголосив, що робота в напрямку викорінення такого явища як стихійна торгівля у регіоні має системний характер, знаходиться на постійному контролі обласної та міської влади та буде продовжуватися.

За підсумками розгляду питання мобільним групам рекомендовано активізувати роботу по ліквідації несанкціонованої торгівлі, а Головному управлінню МВС України в Запорізькій області – забезпечити постійну участь співробітників правоохоронних органів у діяльності робочих груп.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області