Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблеми і здобутки молодіжного житлового кредитування

13 червня 2006 - 15:51

За словами Костянтина Попова, Запорізьке регіональне відділення (зараз – управління) розпочало діяльність у 1998 році. За цей час 217 молодих сімей отримали державні житлові кредити на суму майже 13 млн. грн. За рахунок цих коштів профінансовано будівництво 15,5 тис кв.м. житлової площі у Запоріжжі, Гуляйполі, Пологах, Бердянську. Потрібно зазначити, що в минулому році видатки з державного та місцевих бюджетів на будівництво були збільшені до 4 млн. 711 тис. грн. (в 1998-2002р.р. вони склали 2775тис.грн., 2003 – 1788 тис. грн., 2004 - 3700), однак, ці кошти не задовольняють потреби у будівництві житла для молодих сімей. Це викликано як великим попитом на нього з боку починаючих спільне життя, так і різким підвищенням цін на ринку нерухомості.

Костянтин Попов розповів і про стан справ у наданні часткової компенсації відсотків за кредитами комерційних банків. Суть цієї схеми кредитування полягає в тому, що молодій сім'ї держава компенсує комерційний кредит у розмірі річної ставки Національного Банку України. Таку схему було апробовано у 2004 році у Києві та Харкові та набутий досвід поширено в Україні. Таким чином, за два останні роки Державний фонд прийняв 684 рішення про надання компенсацій молодим запоріжцям.

Як повідомив Костянтин Попов, за ініціативою Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту і Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву відбір кандидатів на отримання державного кредиту та часткової компенсації комерційного кредиту наразі здійснює електронна програма за рейтинговою системою. Умови входження до рейтингу подано на сайті http://fhb.kiev.ua.

В 2006 році на фінансування молодіжного житлового будівництва передбачено 4 млн. 140 тис. грн. Ця сума складається з видатків державного бюджету (3 млн. грн.), обласного (600 тис грн.), м. Запоріжжя (600 тис. грн.), Гуляйпільського району (40 тис. грн.) та Запорізького залізорудного комбінату (500 тис. грн.). Для стимулювання молодіжного житлового кредитування в області, Запорізьке регіональне управління фонду залучає і кошти підприємств, як це видно на прикладі залізорудного комбінату:

- Керівництво підприємства з розумінням ставиться до вирішення житлових проблем його молодих працівників, - зазначив Костянтин Попов.

Наприкінці брифінгу він відповів на запитання журналістів.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області