Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Хортиця єднає Україну»

8 жовтня 2014 - 13:22

Під таким гаслом цього року відбудеться  V Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці». Про особливості його проведення  журналістів під час брифінгу поінформував директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Владислав Мороко.

- В цей нелегкий для України час, коли до нашої країни прикута увага всього світу, ми, українці, зобов’язані зберігати цілісність та сприяти збереженню духовних та культурних надбань нашого народу, створювати творчі проекти, які демонструватимуть світові нашу істинну сутність та національну гідність. Саме задля цього фестиваль має на меті подальший розвиток національної культури, пропаганду традицій українського козацтва в сучасному інтерактивному просторі. Хочемо, щоб ця культурно-мистецька подія стала яскравим свідченням національного та духовного відродження країни, - зазначив Владислав Мороко.

За ініціативи облдержадміністрації та обласної ради, а також за підтримки Міністерства культури України фестиваль проводиться вже п’ятий рік поспіль. Цього року організатори сподіваються зібрати на святі від двох до п’яти тисяч глядачів, як жителів Запорізької області, так і інших сусідніх регіонів.

Відкриття фестивалю відбудеться 10 жовтня на території історико-культурного комплексу «700-літній Запорозький дуб» о 12.00. Під час відкриття планується провести церемонію насипу землі до сакрального кургану «Єдності та миру», а також висадження калинової галявини.

12 жовтня з 10.00 на території історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» розпочнуться урочисті заходи фестивалю, в рамках яких відбудуться:  театралізоване дійство «Козацька слава невмируща!» у виконанні акторського складу академічного театру ім. В.Г. Магара, виставка ікон «Пресвята Покрова»; ярмарок майстрів народного мистецтва «Запорізькі обереги»; День відкритих дверей (ІКК «Запорозька Січ»); концерт за участю професійних та аматорських колективів;  вистава обласного театру ляльок «Козацька сила»; презентація туристичної марки; благодійна акція «Свято української пісні».

У концертній програмі фестивалю свої таланти демонструватимуть майже 500 артистів - 21 професійний та аматорський колектив із восьми областей України: Київської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської, Вінницької, Сумської, Чернівецької та Запорізької. Запорізький регіон представлятимуть 14 творчих колективів, серед яких ансамблі, що відомі не лише в Україні, а й за її межами. Окрасою свята стане виступ київського етно-гурту «Астарта».

Загалом, за словами Владислава Мороко, програма фестивалю розрахована на кілька днів – з 10 по 14 жовтня включно. Впродовж цих днів тематичні виховні заходи відбудуться в навчальних закладах області, в бібліотеках регіону будуть організовані виставки краєзнавчої літератури «Запорізький край – козацька столиця України», в обласній філармонії на запоріжців чекає святковий концерт до Дня українського козацтва, концерт духовної музики академічного симфонічного оркестру, театралізоване дійство за мотивами опери С. Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм» тощо.

Крім того,  14 жовтня - в день Покрови Пресвятої Богородиці - в храмах області відбудуться молебні за Україну.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також