Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Технічні культури – перспективний напрям розвитку рослинництва

20 червня 2006 - 16:51

В Науково-дослідному інституті олійних культур УААН відбулася конференція за участю представників облдержадміністрації, райдержадміністрацій та керівників сільгосппідприємств. Вона була присвячена перспективам розвитку олійних культур в агропромисловому комплексі регіону.

На сьогоднішній день в олійному секторі сільського господарства домінує соняшник. Як зазначив у своєму виступі начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимир Журавльов, в 2006 році на полях області було посіяно 480 тис. га цієї культури.

Однією з причин такого засилля однієї культури є зведення до мінімуму поголів'я крупної рогатої худоби і, як наслідок, зменшення площ посівів кормової групи. Вивільнені площі сільгосппідприємства засівають здебільшого соняшником.

В той же час, поряд із збільшенням посівів соняшника зменшуються площі, відведені під зернові. Так, у 2006 році культур цієї групи було посіяно на 32% менше від запланованого.

В останній час ціна на соняшник знизилась, тому виникла потреба замінити його більш рентабельними олійними культурами. Однією з таких культур є рапс.

Рапс є особливо цінною культурою в контексті розвитку технології виробництва біодизелю. Ця технологія вже набула поширення в деяких регіонах нашої країни.

На сьогоднішній день в Україні переробляється близько 30% вирощеного рапсу, решта експортується. Собівартість виробництва дизпалива рослинного походження в Україні складає 2,3-2,5 гр./л., тому зрозуміла така зацікавленість багатьох зарубіжних фірм, зокрема, французьких, польських, німецьких.

Директор Інституту олійних культур Анатолій Чехов повідомив присутнім, що оптимальним варіантом вирощування технічних культур у нашому регіоні було б відведення під посіви соняшника, рапсу та ін. близько 50% всіх посівних площ.

З них власне соняшник має займати не більше 20%. Решту необхідно рівномірно розподілити між рапсом, соєю та льоном.

Співробітники інституту детально ознайомили присутніх з технологією вирощування поки що нетрадиційних для нашої місцевості олійних культур, наголосили на позитивних моментах тієї чи іншої рослини та провели екскурсію по ділянках, на яких і вирощуються ці культури.



Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий