Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Технічні культури – перспективний напрям розвитку рослинництва

20 червня 2006 - 16:51

В Науково-дослідному інституті олійних культур УААН відбулася конференція за участю представників облдержадміністрації, райдержадміністрацій та керівників сільгосппідприємств. Вона була присвячена перспективам розвитку олійних культур в агропромисловому комплексі регіону.

На сьогоднішній день в олійному секторі сільського господарства домінує соняшник. Як зазначив у своєму виступі начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимир Журавльов, в 2006 році на полях області було посіяно 480 тис. га цієї культури.

Однією з причин такого засилля однієї культури є зведення до мінімуму поголів'я крупної рогатої худоби і, як наслідок, зменшення площ посівів кормової групи. Вивільнені площі сільгосппідприємства засівають здебільшого соняшником.

В той же час, поряд із збільшенням посівів соняшника зменшуються площі, відведені під зернові. Так, у 2006 році культур цієї групи було посіяно на 32% менше від запланованого.

В останній час ціна на соняшник знизилась, тому виникла потреба замінити його більш рентабельними олійними культурами. Однією з таких культур є рапс.

Рапс є особливо цінною культурою в контексті розвитку технології виробництва біодизелю. Ця технологія вже набула поширення в деяких регіонах нашої країни.

На сьогоднішній день в Україні переробляється близько 30% вирощеного рапсу, решта експортується. Собівартість виробництва дизпалива рослинного походження в Україні складає 2,3-2,5 гр./л., тому зрозуміла така зацікавленість багатьох зарубіжних фірм, зокрема, французьких, польських, німецьких.

Директор Інституту олійних культур Анатолій Чехов повідомив присутнім, що оптимальним варіантом вирощування технічних культур у нашому регіоні було б відведення під посіви соняшника, рапсу та ін. близько 50% всіх посівних площ.

З них власне соняшник має займати не більше 20%. Решту необхідно рівномірно розподілити між рапсом, соєю та льоном.

Співробітники інституту детально ознайомили присутніх з технологією вирощування поки що нетрадиційних для нашої місцевості олійних культур, наголосили на позитивних моментах тієї чи іншої рослини та провели екскурсію по ділянках, на яких і вирощуються ці культури.



Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.