Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Пам’яті жертв голодоморів

Будинок немовлят

20 листопада 2014 - 10:03

У книгах реєстрації актів цивільного стану по м. Запоріжжя за 1932-1933 рр. містяться записи про смерть дітей віком від 1-го дня до 4-х років у будинку немовлят по вул. Р. Люксембург, 7 (нині вул. Дзержинського): за червень-липень, вересень-грудень 1932 р., березень-квітень 1933 р. – 71 запис; у будинку немовлят (адреса в документах не вказана) за травень-грудень 1932 р., лютий-березень, травень-вересень 1933 р. – 240 записів; у дитячому будинку (адреса в документах не вказана) за лютий-листопад 1933 р. – 415 записів. Усього в травні 1932 р. – листопаді 1933 р. померло 726 дітей. Найпоширенішими причинами смерті зазначені такі: інтоксикація, шлункове захворювання, виснаження, катар кишечнику.

Згідно з документами Бюро Всесоюзного перепису населення 1939 р., будинок, що знаходився у м. Запоріжжя по вул. Рози Люксембург, 7/26 (так у документах), належав Сталінському районному відділу охорони здоров’я.

У газеті «Більшовик Запоріжжя» від 03 січня 1940 р. № 2/25 (с. 4) містяться відомості про те, що у приміщенні колишнього будинку немовлят по вул. Р. Люксембург у м. Запоріжжя відкривається нова дитяча лікарня. Завершується обладнання кімнат і кабінетів, укомплектовується штат медпрацівників, прийом хворих почнеться в перші дні січня 1940 р.

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області