Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Органи соцзахисту регіону продовжують надавати підтримку вимушеним переселенцям

3 грудня 2014 - 10:16

Питанню обліку громадян, які переміщуються з Автономної республіки Крим та районів проведення антитерористичної операції була присвячена нарада, яка відбулася в облдержадміністрації під головуванням заступника Міністра соціальної політики України Валерія Ярошенка.

Учасники засідання зосередилися на обговоренні проблемних питань, пов’язаних із вимушеними переселенцями та шляхах їх вирішення.

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігор Мещан повідомив, що на сьогодні в регіоні вже зареєстровано 50 210 тимчасово переміщених осіб. За словами посадовця, наразі територіальними органами соцзахисту ведеться активна робота з надання допомоги переселенцям.

Так, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату послуг ЖКГ, приїжджим громадянам надається щомісячна грошова допомога.  На початок грудня за призначенням допомоги звернулося 10 972 сімей, призначено її – 9588 сім’ям (у середньому за тиждень допомога призначається понад 1500 сім’ям). Крім того, до органів соцзахисту населення області звернулося майже 3000 сімей, які вимушено переїхали з Донецької та Луганської областей,  за переоформленням різних видів допомог (допомоги при народженні дитини, допомоги на дітей одиноким матерям, допомоги на дітей, які перебувають під опікою, державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам тощо).  2659 сім’ям уже призначена така допомога.

Завдяки обласним центрам зайнятості, за словами Ігора Мещана, вимушені переселенці знаходять у регіоні роботу. На сьогодні до центрів зайнятості звернулося 2463 осіб,  311 осіб працевлаштовано, статус безробітного отримали 1379 осіб.  Тимчасово переміщені особи беруть участь у громадських роботах і роботах тимчасового характеру, отримують одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності, залучаються до професійного навчання тощо.

Величезну увагу роботі з вимушеними переселенцями з Донецької та Луганської областей приділяє Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області. Структурою наразі налагоджена співпраця з регіональним штабом Міністерства із надзвичайних ситуацій України, запроваджено щоденний додатковий контроль за своєчасністю відправки запитів та одержанням електронних пенсійних справ  осіб. На сьогодні головним та територіальними управліннями Фонду в області прийнято 72 898 громадян з питань запиту пенсійної справи; отримано 70 371 (96,5%) електронну пенсійну справу, прийнято на облік та забезпечено виплату пенсій 57 712 (79,2%) громадянам.

Як відзначив начальник ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області Анатолій  Казачук, у зв’язку з масовістю звернень вимушених переселенців до управлінь Фонду в області, Головне та територіальні управління Фонду переглянули організацію своєї роботи таким чином, що основним її напрямком на сьогодні стала робота саме з цією категорією громадян.

Не менш важливою залишається робота центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Запорізького регіону з надання комплексних соціальних послуг сім’ям вимушених переселенців.

Майже за вісім місяців спеціалістами міських та районних центрів було охоплено 2265 сімей, в яких на вихованні перебуває 3395 дітей, які виїхали з Донецької, Луганської областей та АР Крим (серед них дев’ять прийомних сімей та сім дитячих будинків сімейного типу), 102 сім’ї взято під соціальний супровід.

Спеціалісти соціальних служб сприяли влаштуванню дітей в школи, наданні гуманітарної допомоги (засобів гігієни, продуктів харчування, дитячих візків, канцелярського приладдя, одягу, взуття тощо), наданні юридичної та інформаційної допомоги з питань обміну паспорту та оформлення документів. Крім того, бул надана допомога в лікуванні, п’ять сімей влаштовано на проживання, майже 500 міс’ям надано психологічну допомогу тощо.

Загалом, робота з сім’ями вимушених переселенців щодо надання соціальної допомоги, розв’язання проблем та потреб відбувається по мірі надходження.

Коментуючи почуте, заступник Міністра соціальної політики України Валерій Ярошенко наголосив на необхідності пришвидшити процес обліку тимчасово переміщених осіб органами соцзахисту регіону, більш детально відпрацювати реєстрацію переселенців міграційними службами.

Урядовець також підкреслив, що міські голови та голови райдержадміністрацій несуть персональну відповідальність за роботу з вимушеними переселенцями. В цьому контексті Валерій Ярошенко доручив їм активізувати процес надання додаткових фахівців органам соцзахисту області з метою охоплення якомога більшої кількості тимчасово переміщених осіб.

 

Управління у справах преси та інформації  

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України