Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проект з покращення якості надання послуг з консультування та тестування на ВІЛ дав позитивні результати

18 лютого 2015 - 13:49

 Проект з покращення якості надання послуг з консультування та тестування на ВІЛ дав позитивні результати

Директор Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Наталія Мотовиця зустрілася з  представниками проекту USAID «RESPOND», з якими обговорила пріоритетні завдання на рівні області щодо посилення відповіді на епідемію ВІЛ, питання координації зусиль та технічної підтримки з боку проекту в реалізації регіональної програми протидії епідемії ВІЛ-інфекції та туберкульозу в Запорізькій області.

Проект з покращення якості надання послуг з консультування та тестування на ВІЛ для уразливих груп населення розпочав роботу з червня 2014 року. Протягом червня - серпня минулого року працівники первинної медико-санітарної допомоги Оріхівської та Василівської районних поліклінік охопили консультуванням на ВІЛ фактично з нуля до 22% представників ключових груп, які проживають на їхніх дільницях. Майже 90% з них пройшли тестування на ВІЛ. Для цього команди адаптували протокол КіТ, упровадили анкету для оцінки поведінкових ризиків та придбали експрес-тести за рахунок власних бюджетів. Після цього послуги КіТ були розширені і в інших центрах первинної медико-санітарної допомоги в області.

Після  аналізу перших результатів  дію проекту було поширено на всі дільниці ЦПМСД у Шевченківському м.Запоріжжя, Василівському та часково у Мелітопольському районах. У грудні 2014 року прийнято рішення про подальше розширення проекту  - залучення до КіТ вузьких спеціалістів центральних районних лікарень пілотних районів.

Упровадження проекту дало позитивні результати. Зокрема, зросло охоплення консультуванням та тестуванням на ВІЛ представників груп ризику – з 10,3% у 2013 році до 16% у 2014 році і як наслідок - кількість виявлених ВІЛ-позитивних осіб. Важливий здобуток проекту - стратегія консультування та тестування перейшла на рівень амбулаторної допомоги. Сімейні лікарі надають послуги з передтестового та післятестового консультування та, враховуючи ВІЛ-позитивний статус своїх пацієнтів, беруть їх на диспансерний облік. Підтверджено позитивний результат у 73% пацієнтів, з них 84% взято під диспансерний нагляд.

Наступний крок подальшої співпраці – проведення тренінгу «Добровільне консультування і тестування на виявлення ВІЛ з використанням швидких тестів» з метою підготовки майбутніх тренерів з  числа медичних працівників центрів СНІДу та ЦРЛ області, які в подальшому будуть проводити навчання в закладах охорони здоров'я області. Після цього планується  розширення переліку послуг для ВІЛ-позитивних жителів м. Мелітополь, Мелітопольського району,  більш широке залучення сімейних лікарів, вузьких спеціалістів центральних районних лікарень, центрів СНІДу, соціальних працівників БО «Все можливо», центрів соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області