Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зміни в освітньому законодавстві відчують на собі вчителі пенсійного віку

25 лютого 2015 - 17:13

Про це повідомила голова Комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України Лілія Гриневич під час зустрічі з педагогічною та науково-педагогічною громадськістю області. Народний депутат зазначила, що новий Закон України «Про освіту», який буде внесено до парламенту у травні 2015 року, передбачає реалізацію низки досить непопулярних заходів. Серед них – можливе переведення вчителів-пенсіонерів на контракти.

- В умовах фінансово-економічної кризи, яка сьогодні охопила нашу країну, ми маємо все ж таки забезпечувати людей роботою. Тому повинні прийняти низку непопулярних реформ.  Серед вчителів пенсійного віку є неймовірно прекрасні педагоги і директори навчальних закладів. Такі вчителі, зазвичай, можуть мати більше енергії  і вищий рівень кваліфікації, ніж педагоги середнього віку.  Але якщо людина пенсійного віку, яка професійно вже «вигоріла», але принципово  тримається тільки за цю роботу, не даючи працевлаштуватися молодим вчителям, то керівник закладу повинен мати право вирішувати, продовжувати з цим вчителем контракт чи ні. У більшості європейських  країн вчителі працюють за п’ятирічними контрактами. Звичайно, такі кардинальні зміни можуть викликати  суспільне збурення, але ми повинні розуміти необхідність таких реформ, - наголосила Лілія Гриневич.

Спілкуючись з науково-педагогічною спільнотою області, голова профільного Комітету ВР  порушила тему впровадження Закону «Про вищу освіту», який вже ухвалено.

- Це доволі професійний закон, проте його впровадження набагато складніше, ніж ті зусилля, які були потрібні нам для створення і ухвалення цього документу. Є ціла низка перешкод, пов’язаних ще з напрацюванням нормативно-правової бази. При тому,  що сам закон прогресивний та спрямований на якісні нововведення, перевіряють навчальні заклади досі ще за старими постановами та наказами Міністерства освіти, які не відповідають духу і букві цього закону. З іншого боку, різні виші мають різну підготовку до запровадження цього документу, який передбачає встановлення автономії вишів,  надання академічної свободи викладачів і студентів, - зазначила голова Комітету.

Обговорюючи найголовніші зміни в освітньому законодавстві України, Лілія Гриневич підкреслила, що сьогоднішня українська освіта вже давно не задовольняє запити як окремих громадян, так і суспільства в цілому, тому надання українцям  належної якісної освіти є вкрай актуальним завданням влади. За її словами, наші випускники поруч з випускниками європейських країн повинні відчувати себе конкурентоздатними, щоб у подальшому вони мали змогу вибудовувати відповідні бізнес-процеси у своїй рідній країні, а не виїжджати за кордон.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 542 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 808-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області