Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі освітяни та студенти зможуть долучитися до формування законодавчих змін

26 лютого 2015 - 10:29

Перспективам освітньої реформи в Україні, її можливостям та труднощам реалізації була присвячена зустріч голови Комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України Лілії Гриневич із науково-педагогічним колективом та студентами Запорізького національного університету. До обговорення долучилися народний депутат Микола Фролов та  заступник голови обласної державної інформації (стажування) Едуард Гугнін, який також є викладачем факультету соціології та управління ЗНУ.

У своєму виступі Лілія Гриневич підкреслила, що саме зараз, коли   Україна переживає надважкі часи, тільки від самих українців залежить, чи стануть вони співтворцями нового періоду розвитку держави.

- Освіта – це також частина національної безпеки країни, тож її міцні позиції треба пильнувати на рівні з державними кордонами, - зазначила народний депутат.

Вона акцентувала увагу на результатах роботи зі студентами-переселенцями з Донецької, Луганської областей та Криму, робота з якими в ЗНУ перебуває на постійному контролі адміністрації вишу. Не менш актуальною, за словами Лілії Гриневич, залишається робота  зі школярами із зони антитерористичної операції, які не встигли зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання вчасно. Для них реєстрація для участі в ЗНО  продовжена до 20 квітня. Питаннями надання житла таким громадянам наразі опікуються освітні установи.

У форматі діалогу представники професорського викладацького складу вузу, його співробітники та студенти мали змогу з перших вуст почути розгорнуті відповіді на запитання, що їх цікавили.

Наприклад, було озвучено прохання зняти обмеження в нарахуванні заробітної плати науковцям. Крім того, багато питань стосувалися забезпечення випускників першим робочим місцем та підтримки державою Малої академії наук. Лілія Гриневич у відповідь зауважила, що найкращим вирішенням цього питання стане підтримка старшокурсників у їхній мотивації працювати ще під час завершення навчання. Щодо МАН, то ця структура, як зазначила голова Комітету, буде підтримуватися державою, але складна економічна ситуація все ж таки  вимагає певної оптимізації її мережі.

У ході обговорення викладачі та студенти порушували питання проходження стажування, аудиту сертифікатів ЗНО, підвищення якості вищої освіти, а також надто широкої як для України (за європейськими нормами) мережі ВНЗ.

На завершення зустрічі Лілія Гриневич зазначила, що свої пропозиції стосовно реформування системи української освіти викладачі та студенти завжди можуть надсилати на її поштову скриньку.

-  Завжди готова працювати там, де моя допомога необхідна найбільше. Ви, в свою чергу, маєте активно долучатися до обговорення та аналізу законопроектів та нормативних актів, надаючи конкретні пропозиції до профільного комітету та Міністерства освіти та науки. Чекаємо на ваші побажання. Всі вони будуть уважно розглянуті, - запевнила народний депутат.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 808-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни