Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Освітянський корпус області омолоджується

26 лютого 2015 - 13:27

Стан кадрової роботи та освітній рівень педагогів області розглянули учасники засідання колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.  

На сьогодні, як повідомила заступник начальника управління Департаменту Олена Грицаєнко, у загальноосвітніх навчальних закладах області працює 16 260 педагогічних працівників. За три роки їх загальна кількість зменшилася на 2 %, зокрема в сільській місцевості чисельність працівників зменшилася з 5368 до 5105 або на 5 %, а серед керівного складу –  на 2,5 %.

Посадовець відзначила, що освітній рівень педагогів регіону, серед яких більшу частину складають жінки, залишається стабільно високим –  90,5 % освітян мають повну вищу освіту (за п’ять років показник піднявся на 2 %). У сільській місцевості цей показник дещо менший і складає 88 % від загальної кількості.

За останні роки спостерігається також позитивна тенденція  зменшення кількості працюючих пенсіонерів та відповідного збільшення кількості молодих фахівців. Порівняно з 2013 роком у 2014-му кількість учителів-пенсіонерів зменшилася майже на 1 % та склала  2617 особи.

У ході засідання учасники проаналізували якісний склад педагогічних працівників області. Так, найбільш «молодими» спеціальностями залишаються основи інформатики (40,6 % педагогів віком до 30 років), англійська мова (30,7 % педагогів віком до 30 років). Водночас, учителі, які викладають математику (15 %), російську мову та світову літературу (13,5 %), фізичну культуру (8%), мають вік понад 60 років. Серед викладачів 1-4 класів нараховується 8 % молодих спеціалістів.

За кількісним складом у регіоні найбільше вчителів української мови та літератури, англійської мови, математики, російської мови та літератури, фізичної культури.

У питанні покращення якості освіти та підвищення престижу педагогічних спеціальностей, як зауважила Олена Грицаєнко, велику роль на сьогодні відіграє моральне та матеріальне заохочення. Для цього Департаментом освіти і науки облдержадміністрації постійно поповнюється база даних щодо осіб та трудових колективів установ і закладів освіти, представлених до нагородження державними нагородами України, нагородами Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, обласної державної адміністрації та обласної ради.

Так, за особисті трудові досягнення у професійній, службовій діяльності, бездоганну працю та особисті заслуги під час виконання службових обов’язків відзнаками  Міністерства освіти і науки України в минулому році нагороджено 64 працівники галузі освіти.

За підсумками 2013/2014 навчального року, з нагоди ювілейних дат та визначних подій відзнаками Департаменту  нагороджено близько 2 тисячі освітян області. Крім того, 32 кращі представники педагогічної спільноти області  стали володарями щорічної обласної педагогічної премії у розмірі 8 тис. грн.

Загалом у порівнянні з попередніми роками кількість педагогів, які були відзначені, збільшилась, що свідчить про постійний активний саморозвиток освітян та  невпинний ріст їх професійних досягнень.

 

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни

У Києві пройшов Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів у рамках діяльності Конгресу місцевих та регіональних влад при Президенті України