Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Місцеві бюджети очікують збільшення надходжень від податку на нерухоме майно

22 квітня 2015 - 17:00

Порядок адміністрування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зміни в законодавстві щодо оподаткування нежитлової комерційної нерухомості, що належить юридичним особам, громадянам та підприємцям, строки подання звітності та терміни сплати податку обговорили учасники засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва, яке провела директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі Елла Слепян.

Присутніх поінформувала з цього питання начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ Державної фіскальної служби України в Запорізькій області Наталія Абрамченко.

Посадовець зазначила, що Законом України від 28.12.2014 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України про податкову реформу» розширено базу оподаткування шляхом оподаткування як житлової, так і нежитлової нерухомості. У зв’язку з цим у 2015 році кількість платників юридичних осіб збільшилася на 2207 у порівнянні з 2014 роком. За її словами,  основна сума надходжень по податку на нерухоме майно в 2015 році очікується від 2545 платників юридичних осіб, які подали розрахунки на поточний рік по 6399 об'єктам нежитлової нерухомості, згідно з якими підлягає до сплати  29,8 млн. грн. До кінця поточного року очікуються надходження в сумі 22,4 млн. грн. (без урахування оплати за 4 квартал, тому що термін оплати - 30.01.2016).

Крім того, всі органи самоврядування ухвалили рішення щодо встановлення ставок з податку на нерухомість у таких межах:

- для житлової нерухомості - від 0,05% до 2% розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування;

- для нежитлової нерухомості - від 0,01% до 1% розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.

Наталя Абрамченко  також поінформувала, що фізичні особи в 2015 році будуть сплачувати податок на нерухомість за 2014 від об'єктів житлової нерухомості. У цьому році очікується збільшення надходжень на 314,6 тис. грн. у порівнянні з минулим роком за рахунок залучення до оподаткування фізичних осіб, які використовують житлові приміщення для здійснення підприємницької діяльності. До кінця поточного року очікуються надходження в сумі 506,6 тис. грн. Податок на нерухомість з нежитлових об'єктів фізичні особи та фізичні особи - підприємці будуть оплачувати тільки в 2016 році.

Таким чином, надходження податку на нерухомість у 2015 році очікується в розмірі 23,9 млн. грн. Станом на 22.04.2015 року до місцевих бюджетів Запорізької області надійшло 3083 тис. грн. податку на нерухомість, до бюджету міста Запоріжжя - 1449,1 тис. грн. податку.

Під час заходу учасники також обговорили стан упровадження РРО фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої і третьої груп відповідно зі змінами, внесеними Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області