Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Місцеві бюджети очікують збільшення надходжень від податку на нерухоме майно

22 квітня 2015 - 17:00

Порядок адміністрування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зміни в законодавстві щодо оподаткування нежитлової комерційної нерухомості, що належить юридичним особам, громадянам та підприємцям, строки подання звітності та терміни сплати податку обговорили учасники засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва, яке провела директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі Елла Слепян.

Присутніх поінформувала з цього питання начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ Державної фіскальної служби України в Запорізькій області Наталія Абрамченко.

Посадовець зазначила, що Законом України від 28.12.2014 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України про податкову реформу» розширено базу оподаткування шляхом оподаткування як житлової, так і нежитлової нерухомості. У зв’язку з цим у 2015 році кількість платників юридичних осіб збільшилася на 2207 у порівнянні з 2014 роком. За її словами,  основна сума надходжень по податку на нерухоме майно в 2015 році очікується від 2545 платників юридичних осіб, які подали розрахунки на поточний рік по 6399 об'єктам нежитлової нерухомості, згідно з якими підлягає до сплати  29,8 млн. грн. До кінця поточного року очікуються надходження в сумі 22,4 млн. грн. (без урахування оплати за 4 квартал, тому що термін оплати - 30.01.2016).

Крім того, всі органи самоврядування ухвалили рішення щодо встановлення ставок з податку на нерухомість у таких межах:

- для житлової нерухомості - від 0,05% до 2% розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування;

- для нежитлової нерухомості - від 0,01% до 1% розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.

Наталя Абрамченко  також поінформувала, що фізичні особи в 2015 році будуть сплачувати податок на нерухомість за 2014 від об'єктів житлової нерухомості. У цьому році очікується збільшення надходжень на 314,6 тис. грн. у порівнянні з минулим роком за рахунок залучення до оподаткування фізичних осіб, які використовують житлові приміщення для здійснення підприємницької діяльності. До кінця поточного року очікуються надходження в сумі 506,6 тис. грн. Податок на нерухомість з нежитлових об'єктів фізичні особи та фізичні особи - підприємці будуть оплачувати тільки в 2016 році.

Таким чином, надходження податку на нерухомість у 2015 році очікується в розмірі 23,9 млн. грн. Станом на 22.04.2015 року до місцевих бюджетів Запорізької області надійшло 3083 тис. грн. податку на нерухомість, до бюджету міста Запоріжжя - 1449,1 тис. грн. податку.

Під час заходу учасники також обговорили стан упровадження РРО фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої і третьої груп відповідно зі змінами, внесеними Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області