Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Міжнародні організації посилюють взаємодію з обласною владою для допомоги вимушеним переселенцям

4 червня 2015 - 15:31

Запорізьку область відвідала делегація представників Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Управління з координації гуманітарних питань ООН, Моніторингової місії ООН з прав людини та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) з метою налагодження взаємодії всіх гуманітарних партнерів, які надають допомогу внутрішньо переміщеним особам. З ними зустрілися голова облдержадміністрації Григорій Самардак та його заступник Едуард Гугнін.

- Запорізька область – одна з трьох разом з Харківською та Дніпропетровською, яка одразу з початку АТО прийняла найбільшу кількість вимушених переселенців. Особливо приморські території – бази відпочинку, санаторії, комунальні і приватні, відгукнулися на біду, відчинили свої двері. В містах і районах організовано роботу штабів. З обласного бюджету минулого року виділено більше 6 млн. грн.. на відшкодування витрат тим, хто прийняв переселенців. Завдяки уряду Німеччини в Запоріжжі збудовано модульне містечко. Але сьогодні ми повинні говорити про виділення коштів на ремонт приміщень для розселення вимушених переселенців. Уже зрозуміло, що багато з них бажають влитися в запорізьку громаду, і ми маємо забезпечити їх житлом. Запоріжці не ділять людей на львів’ян, донеччан, луганчан, ми всі – громадяни єдиної України, - зазначив Григорій Самардак.

Едуард Гугнін звернув увагу гостей на проблеми, які починаються вже із розбіжностей навіть у офіційній статистиці. Так, у регіональному штабі зареєстровано біля 63 тисяч внутрішньо  переміщених осіб, у органах соцзахисту – порядку 93, у Пенсійному фонді – 90 тисяч. Натомість до центрів зайнятості звернулися лише 2600 вимушених переселенців. Це означає, що левова частка людей непрацездатна, що спричиняє велике соціальне навантаження. І тих із них, хто вирішить стати членом запорізької громади, необхідно забезпечити постійним житлом.

Цю думку підтримала офіцер з гуманітарних питань Управління з координації гуманітарних питань ООН Гульсара Пулатова, зауваживши, що навіть після закінчення воєнних дій не всім буде куди повернутися.

Під час зустрічі було повідомлено, що питання коштів на ремонти приміщень частково  вирішується за рахунок проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Зокрема, вже здійснюється модернізація двох гуртожитків у Запоріжжі на загальну суму понад 480 тис. грн.., у стані розгляду – виділення коштів на ремонти приміщень у Якимівці та с.Ботієво Приазовського району, де можна обладнати житло.

Крім цього, сторони обговорили питання надання гуманітарної допомоги переселенцям, особливо гострою є потреба в предметах побуту, а також налагодження консультацій для вимушених переселенців.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги