Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Голова облдержадміністрації Євген Червоненко вручив переможцю Ялта-ралі великий кубок Запоріжжя

25 вересня 2006 - 17:40

В Ялті протягом 22-24 вересня за ініціативи та широкомасштабної підтримки голови облдержадміністрації Євгена Червоненка відбулася чи не найзнаменніша спортивна подія України - ЯлтаNemiroffРалі.

Ці захоплюючі змагання зібрали 56 екіпажів з України, Росії, Литви, Білорусі, Грузії, Швеції. Тисячі туристів з усього світу прибули до курортної столиці України, щоб стати свідками напружених гонок.

Зазначимо, що вони за ініціативи запорізького губернатора проводяться у Ялті вдруге. Втім, торішні змагання мали статус етапу Кубку України. Нинішні вже набули значно вищого статусу – етапу Кубка Європи з авторалі. На підтвердження високий гість заходу – член Європарламенту, багатократний чемпіон світу з авторалі Арі Ваттанен відзначив високий рівень організації змагань та наголосив, що шлях, обраний Євгеном Червоненком, приведе до ефективного розвитку не тільки автомобільного спорту, але й економіки України в цілому.

- Я з радістю підтримаю цей проект і надам допомогу його організаторам, - сказав Арі Ваттанен журналістам.

Варто зауважити, що всі інформаційні заходи змагань відбувалися у спеціально обладнаному за сучасними європейськими стандартами прес-центрі. Тут були розміщені кілька десятків сучасних комп'ютерів і створені всі умови для плідної роботи як фотокореспондентам різноманітних видань, так і тележурналістам.

У ході першої ж прес-конференції напередодні офіційного відкриття голова оргкомітету змагань Євген Червоненко повідомив, що високі нагороди – Кубок Президента України та Кубок Криму будуть вручені лідерам гонок за їх абсолютними результатами. Разом з тим, кращому українському екіпажу, наголосив запорізький губернатор, вручать одну з найпочесніших нагород – Великий Кубок Запоріжжя.

Президент України Віктор Ющенко спеціально прибув до Ялти, щоб взяти участь в урочистостях з нагоди офіційного відкриття Ялта Nemiroff Ралі. Разом з учасниками заходу він вшанував пам'ять загиблих на шахті ім. Засядька. За інформацією організаторів спортсмени передадуть частину призового фонду родинам потерпілих.

– Змагання, що набули статусу етапу Кубку Європи – велика честь для України, – звернувся до присутніх глава держави. – Український народ завжди був творцем європейських цінностей. І ЯлтаNemiroffРалі – це ще один крок нашої країни до європейської спільноти. Україна готова до проведення змагань такого високого рівня. І сьогодні ми є свідками цього.

– Джентльмени, заведіть свої двигуни, - дав старт змаганням президент України.

Віктор Ющенко сам сів за кермо гоночного автомобіля і першим проїхав через подіум.

Цього ж дня відбулися перші заїзди. Серед екіпажів-учасників ялтинського допу була команда легендарних багатократних переможців різноманітного рівня змагань з авторалі – Євгена Тамалявічуса (відомий в усьому світі пілот Тума) та Євгена Червоненка (цього разу – штурман).

Змагання видалися напруженими і яскравими. Швидкісні ділянки ялтинських маршрутів подарували учасникам і глядачам багато незабутніх хвилин. Втім, надзвичайно висока складність, помножена на погодні умови (місцями йшов дощик) призвели до непередбачених аварій. До кінця триденних змагань добралися лише 15 екіпажів з 56.

Варто відзначити проведення багатьох культурних заходів, якими були насичені всі дні Ялта Nemiroff Ралі.

Журналістів і гостей змагань зібрала презентація «Запорізька область – регіон можливостей», в якій взяли участь голова облдержадміністрації Євген Червоненко та його заступник Геннадій Фукс. На змаганнях також були присутні голова облради Олександр Нефьодов, керівники районів області та міста Запоріжжя.

– Ми поставили перед собою мету зробити все для того, щоб Запорізька область посідала гідне місце серед регіонів України, - наголосив запорізький губернатор. - Результатом наших зусиль за 10 місяців стало просування області в рейтингу розвитку регіонів України з 24 до 3 місця. (промову губернатора див. у доданому файлі).

Всі журналісти отримали інформаційні матеріали про соціально-економічний та фінансово-інтелектуальний потенціал регіону.

Також запорізький губернатор поділився своїми планами щодо відродження баггі-спорту в Запоріжжі, де ще декілька років тому була прекрасна траса, на якій проводилися змагання високого рівня. Йшлося і про можливість розпочати роботу з підготовки ралійних змагань у Бердянську.

Також в рамках Ялта Nemiroff Ралі відбулись концерти поп-зірок української естради – Ані Лорак, Ірини Білик, груп «Друга Ріка», «SМS», російської поп-групи «Hi-Fi», білоруської групи «Ляпіс Трубецькой». Всі вони на центральній площі Ялти зібрали тисячі глядачів.

Урочисте нагородження переможців змагань відбувалося за кращими європейськими традиціями. Володарем Кубка Президента і Великого Кубка Запоріжжя, а також абсолютним переможцем змагань з результатом 2 год. 12 хвилин і 57 секунд був одностайно визнаний український екіпаж під стартовим №4 на «Міцубісі Лансер» - Володимир Петренко (пілот) і Дмитро Яровенко (штурман). Лише на 58 секунд відстали від нього одесити Ігор Чаковський та Андрій Ніколаєнко на автомобілі «Субару Імпреза». Кубок Криму дістався кращому закордонному екіпажу, який посів третє місце в абсолютному заліку – братам Ігорю та Дмитру Беньяміновим на «Міцубісі Лансер» з Таганрога (Росія).

- Це було справжнє свято мужності і витримки, - підбив підсумки змагань голова оргкомітету ЯлтаNemiroffРалі. – Я дуже стомлений, але щасливий: ми привели Європу в Україну, як і обіцяли.

 

Прес-служба облдержадміністрації

(.doc, 23Kb)

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі