Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада та громада виробляють механізми взаємодії за умов децентралізації

13 липня 2015 - 10:51

Влада та громада виробляють механізми взаємодії за умов децентралізації

Після ухвалення Перспективного плану формування громад області, у рамках програми підтримки інформаційно-просвітницької діяльності громадських організацій, у Михайлівському та Веселівському районах відбулися інформаційно-методичні семінари щодо вдосконалення взаємодії місцевого самоврядування та громадськості.

Начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко наголосив, що децентралізації українські громади чекали довгих 23 роки, з цим гаслом йшли на позачергові парламентські вибори всі провідні політичні сили. Максимальне наближення влади до людини – це не лише виконання зобов’язань влади перед громадянами та нашими європейськими партнерами,  але й надійна запорука будь-яким спробам монополізувати адміністративний та фінансовий ресурс на рівні області чи району, завести «своїх» людей та корупційні схеми.

Разом з тим, за словами голови Громадської ради при облдержадміністрації Наталі Заболотної, гостро постає питання громадського контролю за діяльністю місцевих рад. Вирішити його міг би Закон України «Про проведення консультацій з громадськістю», але його прийняття із незрозумілих причин гальмується вже третім складом Уряду. За таких умов треба зосередитися на  затвердженні статутів громад (сьогодні лише 10% сіл, селищ та міст нашого краю мають свої «конституції»), детальній розробці порядків проведення громадських слухань, що особливо актуально зараз при масовому перейменуванні об’єктів топоніміки через «декомунізаційний» закон, широкому використанні місцевих ініціатив при ухваленні рішень щодо пріоритетності ремонтів доріг, покрівель багатоквартирних будинків, об’єктів соціально-культурної сфери.

Серйозним викликом для об’єднаних громад стане адаптація до мирного життя демобілізованих солдатів. Як повідомив голова консультаційної ради учасників Антитерористичної операції при облдержадімінстрації В’ячеслав Зайцев, до рідних домівок уже повернулися майже 2 тис. запоріжців, багато них  принесли з війни невмотивовану агресивність, замкнутість, відчуження від звичних соціальних контактів. Для розв’язання цих проблем в області працює «гаряча» волонтерська телефонна лінія, організується сімейний відпочинок для родин наших захисників. Волонтер 23-го окремого мотопіхотного батальйону Олена Ярошенко запропонувала вивчити досвід мелітопольських волонтерів. Вони створили при міжрайонному військкоматі консультативний центр для військовослужбовців, допомагають швидко отримати різні довідки, пройти медичний огляд, влаштовують за чашкою кави, у невимушеній обстановці поспілкування з професійним психологом. Проте підготовлених фахівців бракує, особливо у віддалених районах. Виникає необхідність підвищення кваліфікації місцевих спеціалістів, проведення лекцій та практичних занять.  Спільне завдання влади та громадськості – створити відповідне фінансово-організаційне підгрунтя через ухвалення бюджетних програм, оптимізацію роботи комунальних установ, ефективніший перерозподіл місцевих ресурсів.

 

Управління у справах преси та інформації  

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович