Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Звернення голови облдержадміністрації Євгена Червоненка з нагоди Дня вшанування жертв голодоморів та політичних репресій

24 листопада 2006 - 14:47

Шановні запоріжці!

74 роки тому Україна зазнала однієї з найстрашніших трагедій в своїй історії - голодомор 1932-33 років.

Голодомор за своїми масштабами і відвертою цинічністю був вершиною сталінського терору. Про те, що він був штучно організований, свідчать численні історичні факти.

У 1932 році було прийнято власноручно написану Сталіним постанову, яку в народі називали «законом про п'ять колосків». За пів-кишені зерна, принесеного з поля, давали 3-5 років ув'язнення, за п'ять кілограмів – розстрілювали.

Архівні документи, матеріали газет свідчать, що в Україні здійснювався подвірний обшук з конфіскацією не лише зерна, а й усіх інших харчових запасів. З магазинів вивозилися всі товари – вони закривалися, заборонялася торгівля.

Аналіз демографічної статистики свідчить, що прямі втрати населення України від голоду 1932 року – близько 150 тисяч чоловік. А в 1933 році втрати обчислювалися вже мільйонами.

На сьогодні відома лише приблизна кількість загиблих – близько 7 мільйонів. Це кожен четвертий житель України - жахливі втрати, що дають про себе знати і донині.

З 1988 року в країні активно проводиться робота по реабілітації жертв репресій. Працівниками обласної прокуратури та управління СБУ переглянуто понад 12 тисяч справ відносно більше 14 тисяч засуджених, прийнят о рішення про повну невинність близько 10 тисяч чоловік.

Керівництво обласної державної адміністрації підтримує ініціативу громадськості, релігійних організацій щодо ідеї побудови нового пам'ятника жертвам голодоморів та політичних репресій у Запоріжжі.

Разом з тим, пам'ятаймо, шановні запоріжці, що нам мало відтворити спогади про цей страшний для нашого народу час. Ми маємо не допустити повторення такої трагедії, а головне - всі свої зусилля спрямувати на відродження і процвітання нашої країни!

Трагедія 1932-33 рр. в Україні перебуває нині в центрі уваги не лише жителів України, а й усього світу. Голодомор 1932-1933 років визнано актом геноциду української нації десятьма країнами. Віримо, що слова, які звучать на підтримку історичної справедливості, допоможуть привернути світову увагу до ретельно прихованих подій 30-х років минулого століття.

У цей скорботний день - день пам'яті жертв голодомору та політичних репресій, - ми у скорботі схиляємо голови перед мільйонами померлих і ненароджених наших земляків внаслідок нелюдської політики сталінського режиму.

Сьогодні в цей день по всій Україні запалять мільйони свічок на знак пам'яті про трагічне минуле нашого народу.

Це - наша спільна біль, наша спокута!

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону