Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В "Українському домі" відкрилась виставка архівних документів Служби безпеки України про Голодомор 1932-1933 років "Розсекречена пам'ять"

24 листопада 2006 - 15:45

У відкритті виставки взяв участь Президент України Віктор Ющенко, який ще раз закликав всіх українських політиків підтримати законопроект про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом проти українців. Президент закликав їх «встати з колін». За його словами, під час Голодомору в Україні безневинно загинуло 10 млн. людей, що більше, ніж під час під час Другої світової війни.

Президент України Віктор Ющенко вважає безпредметною дискусію про необхідність введення адміністративної відповідальності за заперечення Голодомору 1932-33 років. За словами В.Ющенка, в поданому ним до Верховної Ради України законопроекті передбачається відповідальність за заперечення існування Голодомору в Україні. Він нагадав, що ряд політик ів та громадських діячів розпочали дискусію, що мовляв не потрібно вводити таку відповідальність. За його словами, в багатьох країнах світу існує навіть кримінальна відповідальність, яка передбачає термін ув'язнення до 15 років у випадку, коли хтось заперечує існування Голокосту. «А ми ведемо дискусію в Україні, чи варто говорити про адміністративну відповідальність», - сказав Віктор Ющенко.

Як наголосив на відкритті виставки Голова СБУ Ігор Дріжчаний, применшення масштабів Голодомору в Україні є “не просто безглуздим, а й нечесним і несправедливим з історичної точки зору”.

Ігор Дріжчаний зазначив, що Голодомор в Україні визнаний злочином проти людства парламентами десяти країн. «Якщо злочини проти людства відбулись і в інших куточках колишнього СРСР (зокрема на Поволжі), це не значить, що злочини в Україні стали менш значущими або страшними», - сказав голова СБУ.

Виставка презентує розсекречені Службою безпеки України архівні документи радянських органів державної безпеки, у яких розповідається про Голодомор 1932-1933 років в Україні, загальним обсягом близько 5 тисяч аркушів. Як зазначив Ігор Дріжчаний, співробітники СБУ чотири роки працювали у галузевому державному архіві та у регіональних архівах. Результатом цієї роботи стало розсекречення усіх без винятку виявлених документів. Ці матеріали у повному обсязі розміщені на офіційному сайті Служби безпеки України.

На виставці представлені накази і директиви Держаного політичного управління УСРР, документи таємного діловодства та оперативно-статистичної звітності про репресії на селі, архівні кримінальні справи жертв каральної політики комуністичного режиму, свідчення очевидців, матеріали перлюстрації чекістами листів селян, червоноармійців, представників інших верств населення України. Ці матеріали висвітлюють одну із найтрагічніших сторінок в історії Українського народу. Виставка має сприяти консолідації українського суспільства, підготовці відповідних матеріалів для розгляду державними органами країни і визнання українським парламентом на законодавчому рівні Голодомору 1932-1933 років актом геноциду.

Метою виставки є сприяння утвердженню історичної правди про Голодомор 1932-1933 років в Україні, подання українській і світовій громадськості, науковцям і політикам фактичного доказового матеріалу про зазначену трагедію. У цьому контексті важливим є залучення міжнародних та громадських організацій (таких як Рада Європи, ОБСЄ, Рада з прав людини ООН, Міжнародна амністія та інших), а також науковців та експертів до вивчення наявних та пошуку додаткових архівних документів.

Як повідомив Голова Служби безпеки України над цими документами працюють фахівці з багатьох країн, зокрема, Польщі, Ізраїлю. Водночас, ними не цікавляться представники Російської Федерації. І.Дріжчаний не виключає, що російські вчені просто не знали про розсекречення вищезазначених матеріалів. «Я думаю, що одним із результатів цієї виставки буде привернення більшої уваги до цієї проблеми також вчених з Росії», - сказав Голова СБУ.

Виставка має стати першим етапом для подальшої роботи, спрямованої на поширення в Україні та за кордоном, у тому числі з використанням документів, що експонуються, об'єктивної інформації про Голодомор як геноцид Українського народу; підготовку друкованих документальних видань, зокрема, іноземними мовами за участю МЗС України; вирішення питання щодо фінансування цих заходів на державному рівні та неурядовими організаціями.

Служба безпеки України планує побувати з цією виставкою в усіх регіонах України, а можливо, надати їй статус міжнародної.

Опис колекції документів ГДА СБ України "Голодомор 1932-1933 рр. в Україні" >>

 

За матеріалами прес-центру Служби безпеки України

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров