Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

15 березня - Всесвітній день прав споживача

13 березня 2007 - 16:06

Шановні запоріжці!

Щорічно світова спільнота відзначає День прав споживача з того часу, як 15 березня 1962 року президент США Джон Кеннеді, виступаючи в американському Конгресі, вперше у світовій історії окреслив чотири невід'ємних споживчих права громадян, якими вони володіють незалежно від соціального стану, віку та уподобань: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір і право бути почутим, якщо твоїми правами нехтують. Пізніше до цих базових споживчих прав були додані ще чотири, також визнані світовим співтовариством: право на відшкодування збитків, право на споживчу освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове навколишнє середовище.

Прикметно, що Україна першою з-поміж пострадянських країн прийняла Закон “Про захист прав споживачів”, який вивів розвиток споживчого руху на якісно новий рівень. Права громадян-споживачів задекларовані й у Конституції України. Ці факти, на мій погляд, свідчать про належний розвиток споживчої культури в нашій державі та прагнення дорівнятися до європейських стандартів.

Як керівник виконавчої влади, відповідальний за забезпечення прав і свобод жителів області, я закликаю всіх у своїй повсякденній діяльності дотримуватись норм, у тому числі і споживчого законодавства, та запевняю, що докладу всіх зусиль для забезпечення їх неухильного виконання.

Разом з тим хочу наголосити, що одним з найактуальніших питань життєзабезпечення на нині є проблема енергопостачання та енергозбереження. Ця проблематика нерозривно пов'язана з суспільним споживанням. Зрозуміло: зберігаючи енергію, ми зберігаємо природне середовище нашого буття. Ця аксіома змушує не тільки задуматися над питаннями оптимального виробництва енергії, ощадливого її споживання, але й спонукає до пошуків та досліджень нових способів одержання енергії, які б приносили мінімальний збиток довкіллю і таким чином забезпечували б права громадян на здорове навколишнє середовище. Безсумнівно, дбайливе ставлення до енергії стосується не тільки сімейного бюджету – воно безпосередньо пов'язане з подальшим розвитком цивілізації. Така ідея має прищеплюватися кожному ще з раннього віку. Нею повинні керуватися у повсякденному житті не тільки спеціалісти-екологи й енергетики, але буквально всі люди незалежно від професії та занять. Тому закликаю кожного з нас, шановні запоріжці, у День захисту прав споживача прискіпливо оцінити власну діяльність і відповідальність за здоров ' я середовища, у якому ми живемо.

 

З повагою,

голова облдержадміністрації

Євген Червоненко

 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика