Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

15 березня - Всесвітній день прав споживача

13 березня 2007 - 16:06

Шановні запоріжці!

Щорічно світова спільнота відзначає День прав споживача з того часу, як 15 березня 1962 року президент США Джон Кеннеді, виступаючи в американському Конгресі, вперше у світовій історії окреслив чотири невід'ємних споживчих права громадян, якими вони володіють незалежно від соціального стану, віку та уподобань: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір і право бути почутим, якщо твоїми правами нехтують. Пізніше до цих базових споживчих прав були додані ще чотири, також визнані світовим співтовариством: право на відшкодування збитків, право на споживчу освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове навколишнє середовище.

Прикметно, що Україна першою з-поміж пострадянських країн прийняла Закон “Про захист прав споживачів”, який вивів розвиток споживчого руху на якісно новий рівень. Права громадян-споживачів задекларовані й у Конституції України. Ці факти, на мій погляд, свідчать про належний розвиток споживчої культури в нашій державі та прагнення дорівнятися до європейських стандартів.

Як керівник виконавчої влади, відповідальний за забезпечення прав і свобод жителів області, я закликаю всіх у своїй повсякденній діяльності дотримуватись норм, у тому числі і споживчого законодавства, та запевняю, що докладу всіх зусиль для забезпечення їх неухильного виконання.

Разом з тим хочу наголосити, що одним з найактуальніших питань життєзабезпечення на нині є проблема енергопостачання та енергозбереження. Ця проблематика нерозривно пов'язана з суспільним споживанням. Зрозуміло: зберігаючи енергію, ми зберігаємо природне середовище нашого буття. Ця аксіома змушує не тільки задуматися над питаннями оптимального виробництва енергії, ощадливого її споживання, але й спонукає до пошуків та досліджень нових способів одержання енергії, які б приносили мінімальний збиток довкіллю і таким чином забезпечували б права громадян на здорове навколишнє середовище. Безсумнівно, дбайливе ставлення до енергії стосується не тільки сімейного бюджету – воно безпосередньо пов'язане з подальшим розвитком цивілізації. Така ідея має прищеплюватися кожному ще з раннього віку. Нею повинні керуватися у повсякденному житті не тільки спеціалісти-екологи й енергетики, але буквально всі люди незалежно від професії та занять. Тому закликаю кожного з нас, шановні запоріжці, у День захисту прав споживача прискіпливо оцінити власну діяльність і відповідальність за здоров ' я середовища, у якому ми живемо.

 

З повагою,

голова облдержадміністрації

Євген Червоненко

 

Читайте також

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області