Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Гуртом і складну реформу проводити легше

28 березня 2016 - 13:40

Об’єднати зусилля, підключити додаткові інформаційні та інтелектуальні ресурси, розширити можливості для реалізації децентралізаційної реформи на території Запорізької області. – Таку мету поставили собі учасники сьогоднішнього «круглого столу»  на тему «Перспективи залучення громадських організацій до реалізації реформи з децентралізації влади».

Активними учасниками заходу, організованому Запорізькою облрадою, стали консультанти  Запорізького Офісу реформ та очільник Запорізького регіонального відділення АМУ Ігор Бірюков. Консультант з правових питань, координатор роботи Офісу реформ Маргарита Трипольська розповіла про місію Офісу і зустрічі та заходи, які реалізує регіональний Офіс реформ за підтримки USAID та проекту «Прозорий, підзвітний, ефективний бюджетний процес на місцевому рівні в Україні».

За словами Маргарити Трипольської, значно активізувати роботу із залучення запоріжців до кола прихильників реформи допомогло введення в структуру Офісе консультанта з бюджетних питань, адже люди висловлюють готовність до об’єднання набагато скоріше, якщо бачать конкретні фінансові переваги від реформування.   

При цьому директор Запорізького регіонального відділення АМУ Ігор Бірюков не приховував, що реформу суттєво гальмують керівники територій, бо не бачать себе в керівництві майбутньої громади.

Як підкреслив перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков, сьогодні обласна влада мобілізує всі сили для прискорення процесу. При цьому він додав, що, крім організаційних заходів Запорізька обласна рада заохочує створення об'єднаних територіальних громад гривнею: вже на найближчій сесії кожна з 6-ти створених в Запорізькій області громад отримає на свій розвиток по 1 млн. Грн. з обласного бюджету.

Як зазначила заступник голови - керівник апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко, спеціально створена робоча група, до складу якої увійшли співробітники обласної держадміністрації, депутати облради та консультанти Офісу Реформ, вже провела робочі зустрічі у всіх районах. На кожній території, визначеної, як центр майбутньої громади, точилися жваві (підчас непрості) дискусії про переваги і варіантах об'єднання.

- Якщо ми об'єднаємо зусилля ще й з громадськими організаціями, - ми отримаємо куди більш істотний результат, - сказала Зінаїда Бойко.

Дуже важливою вважає роботу з громадськими організаціями та голова постійної депутатської комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Запорізької обласної ради Дмитро Майстро. Поділившись своїм досвідом спілкування з запорожцями, він зазначив, що навіть працівники органів місцевого самоврядування поки до кінця не розуміють ефекту від реформи з децентралізації влади.

Серед пропозицій, озвучених громадськими по впровадженню децентралізаційних реформи, - розвиток сіл, залучення молоді, підготовка економічних викладок, що демонструють вигідні реформи для населення, виготовлення переконливою рекламної відео- і інформаційної продукції, спрямованої на створення позитивного іміджу реформи.

Підводячи підсумки «круглого столу», перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков подякував ученим, громадських активістів і представників неурядових організацій за готовність до співпраці.

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни