Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії планують збільшити виробництво тваринницької продукції

5 квітня 2016 - 12:29

Українські тваринники  підбили підсумки роботи у 2015 році під час республіканської селекторної наради. У запорізькій студії зібралися фахівці аграрного комплексу області на чолі з директором Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрієм Ревуцьким.

За словами аграріїв, 2015 рік   видався складним як у соціально-економічному плані, так і щодо погодних умов. Тим не менше, сільськогосподарські виробники мають непогані показники роботи. Чільне місце у здобутках галузі посідає агропромисловий комплекс Запорізької області. 

Так, за підсумками роботи галузі тваринництва в області у 2015 році по всіх категоріях господарств виробництво тваринницької продукції склало: м'яса – 82,5 тис. тонн (93 % до рівня минулого року); молока – 260,5 тис. тонн (97 %); яєць – 719,6 млн. штук (98 %). У всіх категоріях господарств чисельність поголів’я великої рогатої худоби складає 105 тис. голів або 99% до минулого року.

Надій молока на одну корову зріс і склав 4423 кг (105% до рівня минулого року), в тому числі у сільгосппідприємствах – 4101 кг (106%).

Отримано позитивний м'ясний баланс. Показник співвідношення вирощування поголів’я худоби і птиці у живій масі до її реалізації складає 108%.

Також учасники наради окреслили плани на поточний рік.

За словами Андрія Ревуцького, у 2016 році по всіх категоріях господарств очікується збільшення виробництва тваринницької продукції, а саме: м'яса – 84,6 тис. тонн (102% до рівня 2015 року); молока – 260,5 тис. тонн (100%); яєць – 730,2 млн. штук (101%).

Як підкреслив посадовець, з метою стимулювання нарощування поголів'я великої рогатої худоби, збільшення виробництва молока та м'яса в регіоні діє "Програма розвитку галузі молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області на 2014-2018 роки", у рамках якої щорічно виділяються кошти з обласного бюджету в розмірі 1 млн. грн.. із розрахунку виплати 5 тис. грн. за кожну прирощену голову дійного стада корів. За приріст поголів’я корів у 2015 році сільгосппідприємствам області нараховано та виплачено 785 тис. грн..

Також у регіоні реалізуються інвестиційні проекти в галузі тваринництва. Так, у рамках проекту «Партнерство заради інновацій «Розвиток сімейних ферм, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи», що виконується Міжнародним благодійним фондом «Добробут громад» у партнерстві з компанією "Данон" в Україні, торік у с. Жовтневе Токмацького району відкрито дві сімейні молочні міні-ферми.

Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації розроблено проект «Програми розвитку галузі вівчарства в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області на 2015-2019 роки».

Її метою є збереження і нарощування чисельності поголів’я овець, поліпшення генетичної якості та підвищення їх продуктивності, збільшення обсягів виробництва продукції вівчарства у регіоні. Реалізація Програми розрахована на п’ять років з орієнтовним обсягом фінансування з обласного бюджету в розмірі 2 млн. грн.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області