Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії планують збільшити виробництво тваринницької продукції

5 квітня 2016 - 12:29

Українські тваринники  підбили підсумки роботи у 2015 році під час республіканської селекторної наради. У запорізькій студії зібралися фахівці аграрного комплексу області на чолі з директором Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрієм Ревуцьким.

За словами аграріїв, 2015 рік   видався складним як у соціально-економічному плані, так і щодо погодних умов. Тим не менше, сільськогосподарські виробники мають непогані показники роботи. Чільне місце у здобутках галузі посідає агропромисловий комплекс Запорізької області. 

Так, за підсумками роботи галузі тваринництва в області у 2015 році по всіх категоріях господарств виробництво тваринницької продукції склало: м'яса – 82,5 тис. тонн (93 % до рівня минулого року); молока – 260,5 тис. тонн (97 %); яєць – 719,6 млн. штук (98 %). У всіх категоріях господарств чисельність поголів’я великої рогатої худоби складає 105 тис. голів або 99% до минулого року.

Надій молока на одну корову зріс і склав 4423 кг (105% до рівня минулого року), в тому числі у сільгосппідприємствах – 4101 кг (106%).

Отримано позитивний м'ясний баланс. Показник співвідношення вирощування поголів’я худоби і птиці у живій масі до її реалізації складає 108%.

Також учасники наради окреслили плани на поточний рік.

За словами Андрія Ревуцького, у 2016 році по всіх категоріях господарств очікується збільшення виробництва тваринницької продукції, а саме: м'яса – 84,6 тис. тонн (102% до рівня 2015 року); молока – 260,5 тис. тонн (100%); яєць – 730,2 млн. штук (101%).

Як підкреслив посадовець, з метою стимулювання нарощування поголів'я великої рогатої худоби, збільшення виробництва молока та м'яса в регіоні діє "Програма розвитку галузі молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області на 2014-2018 роки", у рамках якої щорічно виділяються кошти з обласного бюджету в розмірі 1 млн. грн.. із розрахунку виплати 5 тис. грн. за кожну прирощену голову дійного стада корів. За приріст поголів’я корів у 2015 році сільгосппідприємствам області нараховано та виплачено 785 тис. грн..

Також у регіоні реалізуються інвестиційні проекти в галузі тваринництва. Так, у рамках проекту «Партнерство заради інновацій «Розвиток сімейних ферм, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи», що виконується Міжнародним благодійним фондом «Добробут громад» у партнерстві з компанією "Данон" в Україні, торік у с. Жовтневе Токмацького району відкрито дві сімейні молочні міні-ферми.

Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації розроблено проект «Програми розвитку галузі вівчарства в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області на 2015-2019 роки».

Її метою є збереження і нарощування чисельності поголів’я овець, поліпшення генетичної якості та підвищення їх продуктивності, збільшення обсягів виробництва продукції вівчарства у регіоні. Реалізація Програми розрахована на п’ять років з орієнтовним обсягом фінансування з обласного бюджету в розмірі 2 млн. грн.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров