Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «У медицині не залишиться корумпованої складової»

21 квітня 2016 - 16:45

На розширеному засіданні колегії Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації підбито підсумки діяльності закладів охорони здоров’я Запорізької області за 2015 рік та завдання щодо реформування галузі на 2016 рік. У його  роботі взяв участь в.о. голови облдержадміністрації Костянтин Бриль.

- У Запорізькій області існує дві корумповані проблеми – це транспорт та медицина. Є багато питань щодо того, як здійснюються закупки ліків, чому люди вимушені платити гроші за те, що їм безкоштовно надає держава, тощо. Я особисто дам цьому оцінку в рамках кримінальних справ. Методом суворого контролю ми корумповану складову приберемо. Також буде здійснюватися аналіз кадрового складу медичних працівників. Необхідно, щоб людина, яка давала клятву Гіпократа, дивилася у медицину, а не в економіку, - наголосив Костянтин Бриль.

 Директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Вікторія Клименко у своїй доповіді відзначила, що загальна сума видатків у 2015 році  на галузь охорони здоров’я  склала  2 540, 3 млн. грн., що на  30 % більше, ніж у 2014 році.  Завдяки цьому вдалося оновити матеріально-технічну базу закладів на 187, 5 млн. грн. Крім того,  на виконання регіональних програм витрачено 113,3 млн. грн., обсяг залучених коштів (гуманітарна допомога, благодійні внески тощо) склали 392,8 млн. грн., які були спрямовані на придбання медикаментів, зміцнення матеріально-технічної бази тощо.

Одним із основних пріоритетів галузі є удосконалення первинної медико-санітарної допомоги, що забезпечує наближення лікарської допомоги до населення, в першу чергу, віддалених сільських районів. Триває робота щодо формування мережі амбулаторій - відокремлених структурних підрозділів центрів первинної медико-санітарної допомоги відповідно до потреб населення, що значно покращить доступність медичної допомоги та дозволить наблизити показник забезпеченості амбулаторіями в містах та районах області до нормативного.

На кінець року в області функціонували 32 центри первинної медико-санітарної допомоги,  276 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, 173 фельдшерсько-акушерських пункти,   188 фельдшерських пунктів.

Триває робота з удосконалення системи екстреної медичної допомоги в області. У цьому напрямку майже завершено реконструкцію приміщення централізованої диспетчерської та оснащення її серверним обладнанням, сучасними засобами зв’язку.

Водночас, є і негативні показники. За словами Вікторії Клименко, в області зросли показники смертності та інвалідності. На сьогодні чисельність населення області складає трохи більше 1 млн. 800 тис. мешканців, з них 23% – старше працездатного віку. В останні роки, в тому числі у 2015 році, фіксується негативний приріст населення. На першому місці серед причин смертності – хвороби органів кровообігу, на які припадає 65% смертних випадків. Показник первинного виходу на інвалідність населення області виріс, у тому числі - серед працездатного населення.

Визначаючи основні завдання для галузі на 2016 рік, Вікторія Клименко   виділила підвищення якості надання  первинної медичної допомоги, розвиток інституту сімейних лікарів;  оптимізацію ліжкового фонду та реорганізацію  стаціонарних закладів з урахуванням потреб територіальних громад;  забезпечення єдиної дієздатної мережі закладів охорони здоров’я з надання екстреної та невідкладної  медичної допомоги, в першу чергу, з оснащення служби сучасним санітарним автотранспортом, обладнанням, введення в дію централізованої диспетчерської; розвиток сучасної системи надання медичної допомоги дітям і матерям, спрямованої на зниження показника малюкової та материнської смертності тощо.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку