Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Наукова спільнота області працює над пропозиціями щодо удосконалення законодавства децентралізаційної реформи

23 травня 2016 - 08:48

Сьогодні у Класичному приватному університеті відбувся науково-практичний круглий стіл «Реформа децентралізації в Україні: фінансово-економічні, правові та управлінські засади», організований спільними зусиллями Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізької обласної ради,Класичного приватного університету та Запорізького офісу реформ.

В обговоренні питань науково-практичного столу взяв участь перший заступник голови Запорізької обласної ради ЄгорСеменков, який поінформував про активну підтримку від обласної влади усім процесам пов’язаним з проведенням реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Під час свого виступу посадовець навів кілька цифр в масштабах області: бюджети перших 6-ти запорізьких ОТГ на 2016 рік збільшились, в середньому, більш ніж вдвічі в порівнянні з попереднім роком. Бюджети двох ОТГ мають профіцитні показники. Крім того, в Державному бюджеті на 2016 рік передбачено субвенцію на розвиток інфраструктури громад Запорізької області  в розмірі 46 млн. 533 тис. грн. Найбільша сума субвенції передбачена для Берестівській ОТГ Бердянського району - 9 млн. 612 тис. грн. Крім того, депутати Запорізької обласної ради своїм рішенням затвердили  Програму підтримки перших ОТГ Запорізької області, в рамках якої на розвиток їх базової інфраструктури з обласного бюджету буде виділено 5 млн. грн. Таким чином, кожна ОТГ отримає по 833 тис. грн.

Підсумовуючи свою доповідьзапропонував представникам наукового кола активніше долучатися до питань розробки, формування і створення об’єднаних територіальних громад. 

Про головний документ, який передує процесам об’єднання громад та зміну адміністративно-територіального устрою, Перспективний план формування територій громад Запорізької області,поінформував начальник Управління архітектури та містобудування обласної державної адміністрації ОлександрБилим.

Перспективний план — це документ який визначає в якій конфігурації має відбуватися добровільне об'єднання громад, для того щоб результати об'єднання принесли позитивний економічний та соціальний розвиток території.

Про роботу з міжнародними партнерами у впровадженні реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади поінформував виконавчий директор Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України - Ігор Бірюков. Тісна взаємодія та співпраця з Урядом Канади – проект ПРОМІС, з урядом Сполучених штатів Америки USAIDв рамках реалізації проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)» дає змогу сконцентрувати зусилля на реалізацію виконання завдань реформи, зазначив Ігор Олексійович. Лише у минулому році експертами Асоціації міст України було підготовлено понад 40 законопроектів, 35 із них було підтримано та прийнято на державному рівні.

Своїми наробками та практичним досвідом у процесах створення об’єднаної територіальної громади,під час доповіді, поділивсяІгор Гнатуша, голова Комиш-Зорянської селищної ОТГ. Громада яку він очолює одна із перших в області ініціювала процес створення ОТГ і на сьогодні активно працює над поліпшенням соціально-економічного розвитку території.

Одним із важливих завдань провідників реформи є не тільки роз’яснення суті і юридична підтримка реформи, а й формування бази для змін законодавства, яке обслуговує реформу з децентралізації влади.У своїй доповіді регіональний консультант Запорізького офісу реформ Маргарита Трипольська нагадала, що децентралізація – це не тільки об’єднання громад, а й велика робота з реформування медичної, освітньої галузі і галузі соціального захисту населення.

Під час круглого столу було підняте питання залучення вчених до написання стратегій розвитку перших об'єднаних територіальних громад Запорізької області, можливість залучення педагогічного складу університету до навчання представників органів місцевого самоврядування.

За результатами круглого столу планується видання збірки пропозицій, які будуть спрямовані на вдосконалення чинного законодавства та передано до Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України. 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць