Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада регіону тримає на контролі питання погашення боргів перед ВАТ «Запоріжжяобленерго»

2 грудня 2016 - 16:40

Під керівництвом голови облдержадміністрації пройшла нарада з питань погашення заборгованості промислових підприємств і підприємств житлово-комунального господарства за спожиту електроенергію. Участь у заході взяли керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники міст обласного значення та контролюючих органів, керівники підприємств-боржників.

Як доповів директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Андрій Антонов, з метою недопущення припинення виробничої діяльності ВАТ «Запоріжжяобленерго» та врегулювання проблемних питань з погашення заборгованості по заробітній платі, 15.11.2016 в облдержадміністрації було проведено розширену нараду з питань погашення заборгованості промислових підприємств і підприємств житлово-комунального господарства за спожиту електричну енергію.

Проте по закінченні двотижневого терміну ситуація по розрахунках особливо не змінилася. Так за 10 місяців 2016 року рівень розрахунків за спожиту електроенергію по області склав 99,0%. Станом на 01.12.2016 загальна заборгованість становить 1 мільярд 226,125 млн. грн. Крім того, з початку 2016 року загальний обсяг боргів збільшився на 4,5 млн. грн. Заборгованість промислових підприємств складає 874,4 млн. грн., підприємств житлово-комунального господарства - 103 млн. грн., в тому числі водоканалів - 70 687 млн. грн.

За словами Андрія Антонова нині для розгляду на найближчій сесії запорізької облради підготовлено проект рішення стосовно виділення 17 мільйонів гривень для погашення заборгованості КП «Облводоканал» ЗОР перед ВАТ «Запоріжжяобленерго». Проте це лише частково вирішить ситуацію. Адже, окрім підприємств житлово-комунального господарства, гасити заборгованість за спожиту електричну енергію насамперед мають промислові підприємства області.

В свою чергу Костянтин Бриль підкреслив, що влада регіону вже вдруге проводить нараду стосовно цього питання, проте вражає цинізм деяких керівників підприємств, яких продовжують нарощувати борги.

- Я хочу сказати, що в прокуратурі Запорізької області порушено кримінальне провадження з приводу невиплати заробітної плати і ми будемо просити правоохоронців, щоб в окремих виробництвах, щодо окремих підприємств було вказано факт ігнорування ними всіх домовленостей. Наприклад ЗДП «Радіоприлад» та ПрАТ «Завод напівпровідників» сьогодні проігнорували нашу нараду. Тож, гадаю їх мають перевірити не тільки органи прокуратури, а й фіскальна служба. Тому що ми чудово розуміємо, що вони просто ховаються. Адже, якщо керівник підприємства обіцяє, але не робить нічого і продовжує нарощувати борги, то це вже не діалог, а монолог влади, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Також очільник регіону зазначив, що нині триває діалог з НКРЕ КУ, аби кошти виділені за рахунок обласного бюджету на погашення боргів КП «Облводоканал» мають залишиться на рахунках підприємства, а не бути списані за «нульовим алгоритмом». Адже від цього залежить не тільки погашення боргів із зарплати, а і стратегічний запас матеріалів для усунення аварійних ситуацій в зимовий період.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни