Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Запорізька область серед регіонів України

Інформаційна довідка про результати рейтингової оцінки соціально-економічного розвитку Запорізької області (за січень-вересень 2016 року)

23 січня 2017 - 16:42

Оцінка соціально-економічного розвитку регіонів України здійснюється Мінрегіоном щокварталу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 856 «Про затвердження Порядку та Методики проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації державної регіональної політики» (далі – Порядок) за 25 показниками, згрупованих у 6 напрямів різних сфер соціально-економічного розвитку регіонів (додаток 1 до Порядку), за підсумками року – за 63 показниками, згрупованих у 12 напрямів (додаток 2 до Порядку).

З результатами рейтингової оцінки соціально-економічного розвитку регіонів за січень-вересень 2016 року можна ознайомитися на офіційному сайті Мінрегіону http://www.minregion.gov.ua/napryamki-diyalnosti/regional-dev/derzhavna-rehional-na-polityka/monitorynh/monitorynh-monitorynh/reytingova-otsinka-regioniv/

Проведений аналіз отриманих результатів Запорізькою областю засвідчив наступне:

 За 10 показниками з 25 (40 % усіх показників) область увійшла до першої десятки регіонів, з них, зокрема, - до першої п’ятірки за показниками:

обсяг реалізованої промислової продукції у розрахунку на одну особу населення – 3 місце (55,8 тис. грн.);

обсяг виробництва продукції сільського господарства у розрахунку на одну особу сільського населення (у постійних цінах) – 5 місце (20,5 тис. грн.);

обсяг експорту товарів у розрахунку на одну особу населення – 4 місце (948 дол. США);

доходи місцевих бюджетів (без трансфертів) у розрахунку на одну особу населення – 4 місце (2,0 тис. грн.) та темп їх росту 4 місце (156,2 %);

темп зростання обсягу прийнятого в експлуатацію житла – 5 місце (127,3%);

У порівнянні з результатами за І півріччя 2016 року покращено такі показники:

темп зростання доходів місцевих бюджетів (156,2 %) – 4 місце проти 11 місця (151,8 %);

сума заборгованості з виплати заробітної плати у відсотках до фонду оплати праці (1,6 %)9 місце проти 16 місця (3 %);

темп зростання обсягу прийнятого в експлуатацію житла (127,3%) 5 місце проти 9 місця (119 %);

обсяг вантажообороту автомобільного та залізничного транспорту (3865,3 тис. тон) 12 місце проти 14 місця (4171,6 тис. тон).

У той же час через цілий ряд як зовнішніх, так і внутрішніх факторів, у січні-вересні 2016 року відбулося гальмування деяких темпів економічного розвитку області, що негативно позначилося на окремих рейтингових показниках. Серед них:

індекс промислової продукції (95,8 %) – 22 місце. Скорочення загального обсягу промислового виробництва по області (на 4,2 %) обумовлено зменшенням виробництва у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – на 18,8 %, (частка якої у загальній реалізованій промисловій продукції області складає 26,2 %), що насамперед, обумовлено збільшенням тривалості планово-попереджувальних ремонтів у поточному році на ВП «Запорізька АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» з метою продовження терміну експлуатації енергоблоків № 1 і № 2, а також збільшенням обмежень по лініях електропередач, переглядом диспетчерського графіку навантаження в енергосистемі);

індекс обсягу сільськогосподарського виробництва (92,6 %)23 місце. Скорочення (на 7,4 %) обумовлено як високою базою порівняння 2015 року (за підсумками січня-вересня 2015 року було зафіксовано зростання валової продукції області – на 6,9 %, 2 місце серед регіонів), так і скороченням виробництва і тваринницької продукції (на 3,8 %) у т.ч. через: зростання вартості кормової бази, зокрема нового врожаю, енергетичних ресурсів та матеріально-технічної бази; подорожчання утримання поголів’я ВРХ та низькі закупівельні ціни на молоко у домогосподарствах);

індекс реальної заробітної плати (107,4 %)19 місце, що обумовлено суттєвим зростанням заробітної плати у минулому році. Водночас, середньомісячна заробітна плата по області за січень-вересень 2016 року склала 4923 грн. (5 місце серед регіонів України).

частка сумарної потужності котелень на альтернативних видах палива в регіоні (3 %) 18 місце. Котельні, які працюють на альтернативних видах палива, мають невелику потужність, що впливає на низький відсоток частки сумарної їх потужності від загальної потужності котелень в регіоні.

Наразі Мінрегіон загальне місце не розраховує. Проте, фахівцями облдержадміністрації самостійно проведено рейтингові розрахунки за  9 місяців 2016 року, використовуючи Порядок та Методику проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації державної регіональної політики, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 856. За проведеними розрахунками, Запорізька область посідає загальне 12 місце серед регіонів України.  

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?