Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Про результати реформи децентралізації свідчать успіхи об’єднаних територіальних громад

15 лютого 2017 - 16:44

В Україні вже протягом двох років триває реформа децентралізації. До її початку на території Запорізької області існувало 299 базових місцевих рад. Протягом 2015 та 2016 років  94  місцеві ради вже об'єдналися у 24 територіальні громади. Результати цього процесу розглянули учасники засідання колегії облдержадміністрації на чолі з очільником Костянтином Брилем.

За словами заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Зінаїди Бойко,  перші успіхи новостворених громад демонструють реальну ефективність реформ. Протягом 2016 року об’єднані громади довели, що можуть залучати та ефективно використовувати ресурси для розвитку своїх територій. На цьому етапі створення  треба переконувати громади у вигодах об’єднання, про це вже свідчать реалізовані проекти і бюджетні показники об’єднаних громад.

Обсяг власних доходів бюджетів шести об'єднаних територіальних громад, створених на території  області у 2015 році, зріс із 33,2 млн. грн. до 95,2 млн. грн., тобто у 2,9 раза.

-  Основним джерелом доходів ОТГ став податок на доходи фізичних осіб, який раніше надходив до районних бюджетів. Крім цього, вагомими джерелами є плата за землю, єдиний податок на підприємницьку діяльність, акцизний податок з реалізації алкогольних і тютюнових виробів, - підкреслила Зінаїда Бойко.

Посадовець також повідомила, що територіальними громадами реалізовано 87 проектів на загальну суму субвенції 44 922,802 тис. грн. За цими проектами в громадах уже здійснено капітальний ремонт доріг, будинків культури, дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів, будівель центрів надання адміністративних послуг; проведено газифікацію, реконструкцію вуличного освітлення, систем водопостачання; будівництво тротуарних доріжок; придбано спеціальну техніку комунального призначення, шкільних автобусів, транспортних засобів для лікарів.

Крім цього, для реалізації програми підтримки планується виділити фінансові ресурси в розмірі 24 млн. грн. за рахунок коштів обласного бюджету.

Для активізації залучення інвестицій у громади в області створено Агенцію регіонального розвитку, яка стане єдиним вікном для інвесторів та надаватиме всебічну підтримку й супроводження інвестування в область.

Не менш важливою є допомога світової спільноти в навчанні територіальних громад. Проведення семінарів та тренінгів з питань децентралізації влади дозволяє ознайомитись з найбільш ефективним світовим досвідом децентралізації та виробити для українських громад такий формат об’єднання, який найбільше відповідає викликам сьогодення.

Підбиваючи підсумки, Костянтин Бриль відзначив, що вже є перші результати й успіхи, є також розуміння  проблемних моментів, які потребують вирішення.

- Прошу спрямувати всі зусилля на реалізацію цієї реформи. Така система влади  дозволить поповнити бюджети на місцевому рівні і посприяти розвитку сіл та селищ регіону. Основними напрямками діяльності у 2017 році є впровадження секторальних реформ - в освіті, медицині, системі надання адмінпослуг, земельних відносинах, дорожній інфраструктурі, сфері планування територій, - окреслив завдання керівник облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн