Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Найбільш поширені причини кишкових інфекцій - неякісні продукти харчування

13 березня 2017 - 14:45

Найбільш поширені причини  кишкових інфекцій -  неякісні продукти харчування

У Запорізькій області на 10-му тижні з підозрою на захворювання гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулися 165 осіб. Показник захворюваності склав 9,3 на 100 тисяч населення.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ інфекцій, частка харчового шляху передачі складає 87,5%.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 33,6%, м'ясну – 18,5% та рибну  – 8,4%.

При цьому питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках, складає 13,5%, узаконених ринках – 14,3%.

У 72,3% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів, страв, які готувались та зберігались у домашніх умовах.

Фахівці надають  кілька порад щодо профілактики харчових отруєнь. Насамперед, це дотримання правил гігієни: перед тим, як почати приготування їжі, завжди  ретельно мити з милом руки. Також пильно стежте за чистотою столових приладів та посуду, в якому   готується їжу. Правильне розморожування м'яса: найпоширеніша помилка багатьох господинь – повільне розморожування м'яса і м'ясних напівфабрикатів при кімнатній температурі. У той час, коли м'ясо всередині ще заморожене, на його поверхні починають активно розмножуватися патогенні мікроорганізми. М'ясо потрібно розморожувати або в холодильнику, поза морозильною камерою, або в мікрохвильовій печі. М'ясо необхідно під час готування ретельно піддавати термічній обробці. Вкрай не рекомендується вживати в їжу погано просмажене м'ясо  з кров'ю. Щодо вживання сирих яєць: багато людей вважають за краще вживати яйця в сирому вигляді, ніби так  вони приносять більше користі. Однак у такому випадку дуже високий ризик зараження сальмонельозом. Більше того, навіть перед приготуванням яєць їх шкаралупу необхідно мити. Вживання продуктів харчування, які виготовляються в антисанітарних умовах: купуючи такі продукти, людина піддається ризику харчового отруєння. Адже ніхто не знає, з яких продуктів і в яких умовах готується їжа. За будь-яких обставин намагайтеся уникати подібних «перекусів».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

В Запоріжжі відбулося регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Стартував Всеукраїнський конкурс есе для молоді «Мапа національних інтересів України»

СБУ спільно з ДБР викрили дезертира, який організував канал незаконного переправлення військовослужбовців за кордон

В Запорізькій області провели оцінку ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення у 2025 році

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 1349-го дня війни

У Запорізькій ОДА відбулася зустріч із представниками стратегічного проєкту «Reclaim»: обговорили підтримку прифронтових громад і подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 05.11.2025

Підприємці Запоріжжя та області!

Впродовж доби окупанти завдали 658 ударів по 14 населених пунктах Запорізької області

Якісна медицина в комфортних умовах для найменших пацієнтів: у Запоріжжі триває будівництво хірургічного корпусу обласної дитячої лікарні

Врожай 2025 року: стійкість запорізьких аграріїв у прифронтових умовах

Місяць цифрової грамотності 2025: як підвищити свої цифрові навички разом із Дія.Освіта