Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Найбільш поширені причини кишкових інфекцій - неякісні продукти харчування

13 березня 2017 - 14:45

Найбільш поширені причини  кишкових інфекцій -  неякісні продукти харчування

У Запорізькій області на 10-му тижні з підозрою на захворювання гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулися 165 осіб. Показник захворюваності склав 9,3 на 100 тисяч населення.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ інфекцій, частка харчового шляху передачі складає 87,5%.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 33,6%, м'ясну – 18,5% та рибну  – 8,4%.

При цьому питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках, складає 13,5%, узаконених ринках – 14,3%.

У 72,3% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів, страв, які готувались та зберігались у домашніх умовах.

Фахівці надають  кілька порад щодо профілактики харчових отруєнь. Насамперед, це дотримання правил гігієни: перед тим, як почати приготування їжі, завжди  ретельно мити з милом руки. Також пильно стежте за чистотою столових приладів та посуду, в якому   готується їжу. Правильне розморожування м'яса: найпоширеніша помилка багатьох господинь – повільне розморожування м'яса і м'ясних напівфабрикатів при кімнатній температурі. У той час, коли м'ясо всередині ще заморожене, на його поверхні починають активно розмножуватися патогенні мікроорганізми. М'ясо потрібно розморожувати або в холодильнику, поза морозильною камерою, або в мікрохвильовій печі. М'ясо необхідно під час готування ретельно піддавати термічній обробці. Вкрай не рекомендується вживати в їжу погано просмажене м'ясо  з кров'ю. Щодо вживання сирих яєць: багато людей вважають за краще вживати яйця в сирому вигляді, ніби так  вони приносять більше користі. Однак у такому випадку дуже високий ризик зараження сальмонельозом. Більше того, навіть перед приготуванням яєць їх шкаралупу необхідно мити. Вживання продуктів харчування, які виготовляються в антисанітарних умовах: купуючи такі продукти, людина піддається ризику харчового отруєння. Адже ніхто не знає, з яких продуктів і в яких умовах готується їжа. За будь-яких обставин намагайтеся уникати подібних «перекусів».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запоріжжя памʼятає та шанує: щоранку в місті лунає хвилина мовчання

Загалом упродовж доби окупанти завдали 689 ударів по 12 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 1198-го дня війни

Тренування, спортивні змагання та створення ветеранських команд: проєкт з розвитку ветеранського спорту набирає обертів

Уже зведено п’ять поверхів із дев’яти: у Запоріжжі триває відновлення багатоквартирного будинку по вулиці Запорізькій

Українські критично важливі підприємства можуть бронювати більше фахівців

«Це буде найкращий та найбільший в Україні простір для ветеранів», – голова Запорізької ОДА про майбутній хаб «VETERAN PRO»

Освітньо-інформаційна платформа для жителів Криму: все про доступ до української освіти

Розпочався щорічний моніторинг рівня безбар’єрності у громадах

Старт для нових спільних ініціатив: представники Михайло-Лукашівської громади побували у партнерів по проєкту «Пліч-о-пліч: згуртовані громади»

Сила, гнучкість та внутрішня гармонія: до занять з ушу запрошують долучитися ветеранів, ветеранок та членів їхніх сімей

Діалог влади та бізнесу: інтернет речей та хмарні рішення