Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники об’єднаних територіальних громад позитивно оцінюють зміни в своєму житті - соціологічне дослідження

30 березня 2017 - 09:50

Запорізький відокремлений підрозділ установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» спільно з дослідницькою організацією Independent Researching Group оприлюднив результати нового дослідження «Практичні аспекти реалізації реформи децентралізації влади в Запорізькій області». Воно стосується особливостей функціонування ОТГ та ключових змін у житті  новостворених громад.

Передусім результати дослідження є важливими для тих місцевих рад, які тільки планують об’єднання. На основі аналізу поточного стану вони зможуть не повторювати помилок першопрохідців.

Опитування проводилося серед жителів громад, що об’єдналися в 2015 році, представників влади цих громад та експертів, які представляють основні організації, задіяні в імплементації децентралізаційної реформи в Запорізькій області. Результати дослідження виявили, що з 2015 року у населення зростає рівень позитивного сприйняття реформи. Жителі громад відчули реальні зміни якості публічних послуг. Варто зазначити консолідовану позицію з оцінки позитивних змін і експертів, і влади громад, і безпосередньо жителів. У населення зростає інтерес до питань життєдіяльності своєї території та бажання співпрацювати і контролювати владу. 

Разом з тим,  дослідження виявило й слабкі сторони громад: брак кваліфікованих кадрів, пасивність ЗМІ у висвітленні реформи, надмірна заполітизованість процесу об’єднання громад. Заступник голови - керівник апарату обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко відзначила, що в процесі роботи спеціалісти постійно мають справу з тими питаннями, які були озвучені в рамках заходу.

- Хочу відмітити, що ті висновки, які ми робимо для себе як спеціалісти, що працюють у цьому напрямку, повністю відповідають результатам цього соціологічного дослідження. Але все ж хочу зазначити, що найбільшими експертами в цій темі є саме ті люди, які є членами громад. Такий моніторинг проводиться перш за все для них, щоб вони бачили повну картину в нашому регіоні. Неймовірно важливо, що люди відчувають ті позитивні зміни, які відбуваються на їхніх територіях. Перші шість громад, які об’єдналися ще в 2015 році, продемонстрували свої позитивні кроки та зміни. Багато аспектів змінилось з того часу, тому сьогодні можна спостерігати неймовірну активність в обговоренні реформи та  прийнятті відповідних рішень. У 2017 році ми обговорюємо питання більш високого рівня, і це дає можливість швидше реагувати та краще розуміти сутність  процедури об’єднання. Загалом дослідження показує, що нашим громадам вже є що продемонструвати, і це є  позитивним знаком, - зазначила посадовець.

- Подібні соціологічні дослідження є надзвичайно важливими і корисними як для представників органів місцевого самоврядування, так і для тих експертів, які займаються впровадженням реформи.  Такі зрізи дозволяють тримати руку на пульсі та оперативно реагувати на актуальні потреби і проблеми наших громад. Наш регіональний центр і надалі планує проводити такий моніторинг, який носитиме системний характер, та є невід’ємною частиною нашої роботи, - сказав директор Запорізького ВПУ «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олександр Свистун.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн