Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Регіону – новий автозавод. Бюджету – додаткові мільйони

5 лютого 2008 - 16:12

Понад 5 млрд. гривень інвестицій планує вкласти у будівництво нового автомобілебудівного заводу ЗАТ «ЗАЗ», створивши близько п'яти тисяч нових робочих місць. Це рішення стало результатом тривалої спільної роботи обласної державної адміністрації та запорізьких автомобілебудівників.

Після наради з представниками ЗАТ «ЗАЗ» про її підсумки журналістів поінформував виконуючий обов'язки голови облдержадміністрації Валерій Черкаска. За його словами, над вибором території під новий завод працювала група експертів, яка розглянула понад десять варіантів. Найбільш вдалим за всіма показниками виявився майданчик у Запорізькому районі площею близько 400 га біля траси на Дніпропетровськ. Наразі ця територія зайнята під посіви Інституту олійних культур Академії аграрних наук України. Глава області зазначив, що інститут отримає аналогічну ділянку у цьому ж районі, а також компенсацію за сільськогосподарські втрати.

У поточному році планується провести підготовчі роботи з проектування виробництва та виділення земельної ділянки, після чого ЗАТ «ЗАЗ» вже у 2009 році збирається почати будівництво підприємства. На його першому етапі передбачається вкласти близько 2,25 млрд. гривень, на другому – 1,6 млрд. гривень, на третьому – 1,25 млрд. гривень інвестицій. Потужності нових виробничих ліній на першому етапі (термін введення в експлуатацію - січень 2011 року) складатимуть 120 тисяч автомобілів на рік. На другому етапі (термін пуску – 2013 рік) виробничі потужності збільшаться вдвічі, а кількість працюючих становитиме близько 5 тисяч осіб. На третьому етапі (з 2015 року) завод вироблятиме не лише легкові автомобілі, а й автобуси та вантажівки, більша частина яких належатиме до модельного ряду класу «C».

Керівник регіону впевнений, що введення в дію цього підприємства не лише сприятиме більшій зайнятості населення, а й наповненню місцевих бюджетів. Зокрема, очікується, що щорічні надходження до бюджету Запорізького району від платні за оренду землі збільшаться вдвічі – до 8 млн. гривень.

- Завдання, які я сформулював на нараді, - розробити чіткий план дій з підготовки документів до аукціону з набуття права оренди земельної ділянки з функціональним призначенням «будівництво заводу з виробництва автомобілів», - повідомив Валерій Черкаска. Посадовець підкреслив, що повноваження з надання земельної ділянки в оренду належать до компетенції місцевої влади, але її вилучення з категорії земель сільгосппризначення та переведення в іншу визначатимуть Академія аграрних наук та Верховна Рада України.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці