Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Повернення вкладів: як виконується?

5 лютого 2008 - 16:41

Відповідно до Законів України “Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України”, «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 09.01.2008 № 1 «Про виплату в 2008 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, та облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, державні казначейські зобов'язання СРСР і сертифікати Ощадного банку СРСР, придбані на території Української РСР».

Нею передбачено проведення у 2008 році компенсаційних виплат громадянам України від знецінення грошових заощаджень у загальному розмірі 6 млрд.грн. або в його еквіваленті в іноземній валюті, у т.ч. встановлені розміри виплат по групах громадян України (вкладники в установи Ощадного банку СРСР, а також облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР; спадкоємці вкладників; спадкоємці застрахованих осіб чи страхувальників; інші особи, визначені статтею 8 Закону).

У 2006-2007 роках компенсаційні виплати громадянам України були визначені в розмірі 600 та 650 млн.грн. відповідно.

Проведення вищезазначених виплат у Запорізької області забезпечують правонаступники установ Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР: Філія-Запорізьке обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України» та ВАТ «Страхова компанія «Оранта-Січ».

Відповідно до Постанови компенсаційні виплати проводяться власникам заощаджень у готівковій чи безготівковій формі в національній або іноземній валюті за офіційним обмінним курсом Національного банку після внесення в інформаційно-аналітичну систему «Реєстр вкладників заощаджень громадян» даних, необхідних для ідентифікації вкладника при відкритті рахунку, та встановлено перелік документів, які необхідно надати до установ Ощадбанку для внесення даних до Реєстру. Обслуговування громадян, пов ' язане з внесенням відомостей до Реєстру, здійснюється безоплатно.

Згідно зі змінами до Постанови, що затверджені відповідним актом Кабінету Міністрів України, компенсаційні виплати можуть проводитися Українським державним підприємством поштового зв'язку «Укрпошта». У цьому випадку власник заощаджень має подати до установи Ощадбанку відповідне розпорядження для виконання, яке він заповнює після внесення даних до Реєстру. Сума виплат повинна бути доставлена та виплачена власникові заощаджень не пізніше ніж протягом 5 робочих днів від дати подання ним вищезазначеного розпорядження. Вартість послуг, які надаються підприємством «Укрпошта» у цьому разі, сплачується за рахунок коштів державного бюджету.

За інформацією Запорізького обласного управління ВАТ «Ощадбанк» станом на 04.02.2008:

  • до Реєстру внесено дані щодо 138 452 вкладників;
  • на рахунки вкладників зараховано 81 857,56 тис.грн.;
  • компенсацію отримали 34 774 вкладники;
  • після проведення компенсаційних виплат закрито 15 060 рахунів.

 

Головне управління економіки

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни