Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Опалювальний сезон у Пологах – на межі зриву

6 лютого 2008 - 10:45

Зберігається тривожна ситуація з теплозабезпеченням міста Пологи. Через заборгованість ТОВ «Теплоенергосервіс», яке опалює райцентр, ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» не виділив підприємству лімітів природного газу на першу декаду лютого 2008 року. Вимога газовиків - повне погашення заборгованості.

Як пояснили в управлінні промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації, через відсутність планових обсягів споживання природного газу на січень та лютий 2008 року відповідно до вимог діючого законодавства ТОВ «Теплоенергосервіс» підлягає відключенню, і якщо у найближчий час ситуація з розрахунками за спожитий природний газ не зміниться, ВАТ «Запоріжгаз» здійснить відключення підприємства від газопостачання. А це, в свою чергу, призведе до зриву опалювального сезону у Пологах.

Не вирішена також проблема щодо заборгованості за спожиту електроенергію КПТМ «Темп-Пологи-5» перед ВАТ «Запоріжжяобленерго». Згідно з інформацією ВАТ «Запоріжжяобленерго», поточна заборгованість КПТМ «Темп-Пологи-5» за листопад-грудень 2007 року оплачена підприємством-поручителем ТОВ «Теплоенергосервіс». На сьогоднішній день залишається несплаченою заборгованість КПТМ «Темп-Пологи-5» за спожиту електроенергію у сумі 97 393,15 грн. Підприємство – боржник попереджене про можливе відключення 7 лютого 2008 року від мереж електропостачання. У зв'язку з тим, що основні фонди КПТМ «Темп-Пологи-5» передані в оренду ТОВ «Теплоенергосервіс», це також може призвести до зриву опалювального сезону у м. Пологи.

Однією з причин такої кризової ситуації у райцентрі є недостатня робота місцевих органів влади з погашення заборгованості за спожиті енергоносії.

- Пологи – це єдина територія, де немає впевненості, що місто буде з газом, з теплом, – зауважив під час селекторної наради з питань розрахунків за енергоносії перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Бережний. Звертаючись до міського голови Поліг Віктора Корольова, посадовець зазначив, що "це питання виникло лише через те, що з самого початку вважали, що можна нічого не робити, а область «нікуди не дінеться», мовляв, не позбавлять таке велике місто тепла"!

За оперативними даними ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України», за січень 2008 року рівень розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики області становить 53% від вартості товарної відпустки. Борг підприємств комунальної теплоенергетики області за спожитий у січні 2008 року природний газ становить 37 880,2 тис.грн.

З метою виправлення ситуації з розрахунками за спожиті енергоносії в опалювальному періоді 2007/2008 року облдержадміністрацією неодноразово направлялися листи до голів райдержадміністрацій, міських голів міст обласного значення та керівників підприємств комунальної теплоенергетики з вимогою забезпечення максимальних розрахунків за спожиті енергоносії шляхом залучення кредитних ресурсів, виділення дотацій з місцевого бюджету (у першу чергу для сплати за природний газ), проведення авансових платежів за енергоносії, активізації інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення щодо необхідності повної оплати за спожиті енергоносії та погашення заборгованості за минулі роки.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області