Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівники органів влади перевірили власну готовність до виникнення надзвичайних ситуацій

13 березня 2008 - 18:11

Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації спільно з керівництвом цивільного захисту Ленінського району м. Запоріжжя провели командно-штабні навчання цивільного захисту. Під час заходу відпрацьовано дії органів влади при загрозі та виникненні надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру, зокрема, теоретично можливого зруйнування греблі Дніпрогесу з наступним затопленням частини території області.

Ввідна частина навчань була наступною: через природну повінь відбувається стрімке наповнення водою Київського, Канівського водосховищ з наступним руйнуванням греблі Кременчуцької ГЕС. Отримано оперативну інформацію про стрімке наближення хвилі до греблі Дніпрогесу. При прориві греблі Кременчуцького, Дніпродзержинського водосховищ величезний потік води, рухаючись по річищу Дніпра, досягне меж області за 19 годин з моменту прориву греблі Кременчуцького водосховища - в районі села Федорівка Запорізького району. Ще за годину хвиля досягне створу греблі Дніпрогесу і почнеться заповнення озера ім. В.І.Леніна. Внаслідок цього почнеться катастрофічне затоплення 18 населених пунктів Запорізького та Вільнянського районів, де проживає 2 тисячі осіб. За 23,8 години після зруйнування Кременчуцького водосховища рівень води у верхньому б`єфі досягне рівня 53 метри і гребля Дніпрогесу може втратити стійкість та може статися її перевертання. Після цього почнеться затоплення території області в нижньому б`єфі. Підйом води в деяких місцях досягне 8-12 метрів і буде утримуватися від 4 до 7 годин з наступним спадом протягом 2-4 діб. Через 26,5 години після зруйнування греблі Кременчуцького водосховища хвиля продовжує рух по Каховському водосховищу і досягає західної межі області. В зоні катастрофічного затоплення в нижньому б`єфі опиняться території Ленінського, Орджонікідзевського, Жовтневого, Комунарського районів Запоріжжя, 29 населених пунктів Запорізького, Василівського, Кам`янсько-Дніпровського районів з населенням 127 тисяч чоловік.

Після оголошення ввідної за участю начальників служб енергетики та світломаскування, газопостачання міста, медичної служби району та охорони громадського порядку були відпрацьовані дії з забезпечення пожежної безпеки, недопущення мародерства, евакуації осіб з особливими потребами у випадку можливого затоплення частини Ленінського району Запоріжжя, а згодом - дії, пов'язані з теоретично можливою розгерметизацією ємності з хлором на ДВС-2.

- Практична стійкість греблі Дніпровського каскаду розрахована на безаварійне функціонування, передбачено всі заходи, щоб пригоди не трапилося, - зазначив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА Володимир Янько. – На цьому навчанні ми створили найбільш складну оперативну обстановку, яка може трапитися, щоб відпрацювати заходи взаємодії служб цивільного захисту Ленінського району.

- Я вдячний за те, що навчання були проведені на базі Ленінського району, оскільки це мобілізує: люди відпрацьовують та коригують свої плани, - зазначив голова Ленінської райадміністрації Володимир Кияниця. – Сьогодні ми додатково відкоригуємо наші плани, щоб чітко знати кожен дім, кожну людину, які знаходяться в зоні можливого затоплення.

Довідково: вплив на техногенну безпеку області можуть здійснювати понад 900 потенційно небезпечних об'єктів, зокрема 56 хімічних. Згідно до розпорядження голови ОДА, в області створено 14 служб цивільного захисту. За допомогою цих та інших служб відбувається запобігання та реагування на надзвичайні ситуації.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни