Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Громадськість – за присвоєння обласному краєзнавчому музею імені Я.Новицького

17 березня 2008 - 12:10

В обласному краєзнавчому музеї відбулися громадські слухання щодо присвоєння комунальному закладу “Запорізький обласний краєзнавчий музей” Запорізької обласної ради імені Якова Павловича Новицького.

У заході взяли участь представники управління культури і туризму облдержадміністрації, Державного архіву Запорізької області, обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.М. Горького”, обласної інспекції по охороні пам’яток історії і культури, Національного заповідника “Хортиця”, Запорізького національного університету, Запорізького відділення Інституту української археографії та джерелознавства НАН України, обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, громадських організацій “Запорізьке наукове товариство імені Я.П. Новицького” та “Комітет “Старий Олександрівська” та ін.

Яків Павлович Новицький – відомий краєзнавець, археолог, етнограф і фольклорист. Саме завдяки його наполегливості у 1921 році почав створюватися краєзнавчий музей у Запоріжжі. Основою музейної колекції були археологічні знахідки Якова Павловича та старовинні предмети, які були придбані ним за власні кошти.

Зважаючи на це, управління культури і туризму облдержадміністрації звернулося з клопотанням до Запорізької обласної ради щодо присвоєння обласному краєзнавчому музею імені Якова Павловича Новицького.

На слуханнях на підтримку цієї ініціативи виступили В. Мільчев - кандидат історичних наук, доцент Запорізького національного університету; Г. Шаповалов – доктор історичних наук, професор, директор обласного краєзнавчого музею; В. Козирєв – кандидат історичних наук, голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури та інші.

Громадськість одностайно підтримала пропозицію щодо присвоєння імені Я.П. Новицького Запорізькому обласному краєзнавчому музею, а також запропонувала звернутися до Запорізької міської ради з пропозицією щодо встановлення пам’ятника Якову Новицькому на Театральній площі і перейменувати її на площу імені Новицького.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області