Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Демонополізація ринку сприятиме стабілізації цін

25 березня 2008 - 13:55

Під головуванням міністра аграрної політики Юрія Мельника відбулася всеукраїнська селекторна нарада з питань цінової ситуації на ринку продуктів харчування. Запорізьку область під час наради представляв перший заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Бережний.

Юрій Мельник зазначив, що переважна частина ринків продуктів харчування є бездефіцитною, оскільки пропозиція значно перевищує попит. Отже, підстав для необґрунтованого зростання цін немає. Єдиним виключенням може бути ринок м'яса, де об'єктивно склався дефіцит продукції. Для виправлення цінової ситуації у цій галузі уряд запланував найближчим часом сприяти ввезенню до країни 200 тисяч тонн м'яса з-за кордону, а також вже зараз надає підтримку вітчизняному виробникові. Так, в цьогорічному державному бюджеті на програми розвитку агропромислового комплексу передбачено 4 мільярди гривень. Тому вже зараз намітилася позитивна тенденція збільшення виробництва у м'ясній та молочно-м'ясній галузі.

Тим не менше на сьогодні розмір цін в роздрібній мережі в окремих випадках на 50% перевищує граничний рівень, встановлений урядом та обласними державними адміністраціями, поінформував учасників селекторної наради перший заступник міністра економіки Сергій Романюк. За даними керівника Державної інспекції з контролю за цінами Наталії Немодрук в одній з торгівельних мереж міста Краснодон (Луганська область) торгова надбавка на м'ясо птиці складала 76%. Інакше як бажанням суб'єктів господарювання нажитися на інфляційних очікуваннях населення пояснити такі надбавки не можна, констатували учасники селекторної наради. Серед запланованих заходів, які вживатимуться урядом для виправлення цінової ситуації в роздрібних торгівельних мережах, стане боротьба з «бонусами» - додатковими витратами, які вимагають у виробника за допуск його продукції на прилавок.

Олександр Бережний поінформував учасників всеукраїнського селектору про роботу, яка проводиться в області щодо стримування цін на продовольчі товари. Посадовець відзначив, що завдяки спільним зусиллям обласної державної адміністрації та товаровиробників, в області вдалося не допустити ажіотажного попиту на продукти харчування. Для більш ефективного зменшення інфляційних очікувань серед населення Олександр Бережний запропонував активніше проводити інформаційно-роз`яснювальну роботу через всеукраїнські ЗМІ.

Під час обласної робочої наради, яка відбулася після завершення всеукраїнського селектору, Олександр Бережний сформулював завдання для фахівців відповідних підрозділів ОДА. Так, найближчим часом управління агропромислового розвитку ОДА має підготувати відповідну заявку до МінАПК, Держрезерву щодо закупівлі цукру для області. Ці заходи здійснюються в рамках урядової товарної інтервенції для недопущення спекулятивного завищення ціни на цукор. - Сьогодні немає об'єктивних причин для зростання цін на цукор, - зазначила начальник Державної інспекції з контролю за цінами в Запорізькій області Світлана Тябіна.

- Звертаю особливу увагу: попереду - підготовка до Великодня, а отже і підвищений попит на борошно, цукор, яйця. Ми повинні зробити все, щоб сповна забезпечити ринок цими продуктами, - наголосив Олександр Бережний.

Одним з чільних напрямків роботи облдержадміністрації для стабілізації цінової ситуації перший заступник голови ОДА визначив демонополізацію ринків. Зокрема, сьогоднішня цінова ситуація на обласному ринку бензину, впевнений Олександр Бережний, є наслідком монопольного становища на ринку нафтопродуктів області «Укрнафти», «Запоріжнафтопродукту. З метою демонополізації цього ринку всім районам та містам доручено запропонувати на конкурсній основі земельні ділянки під розміщення нових автозаправок, щоб не було монополії у цьому секторі ринку, підбив підсумок Олександр Бережний.

 


Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області