Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області видано першу фінансову аграрну розписку

30 березня 2018 - 10:32

У Запорізькій області видано першу фінансову аграрну розписку

У  Запорізькій області з’явилася перша аграрна розписка. Як повідомили в Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації, її видало ТОВ «Агро-Плюс Сервіс», що працює у Приморському районі. Господарство на 1600 гектарах вирощує пшеницю, ячмінь та соняшник. Раніше тут користувалися банківськими кредитами для підготовки до посівної, а цього року вирішив скористатися аграрною розпискою.

Оформлення розписки для ТОВ «Агро-Плюс Сервіс» відбулося досить швидко: один день пішов на підписання довіреності, ще один – на погодження тексту і, насамкінець, підписання розписки у нотаріуса. Втім, позичальник вважає, що це можна зробити і швидше. У Запорізькій області вже працюють нотаріуси, підключені до Реєстру аграрних розписок, тож сторони мають можливість скористатися нотаріальними послугами у найближчому до них населеному пункті.

- Банківські кредити мають певні недоліки – це лімітовані кошти, а аграрна розписка дає можливість збільшити кредитний ліміт. Це дуже зручний інструмент, - говорить головний бухгалтер господарства Сергій Москаленко.

Про можливості залучення товарних та грошових ресурсів запорізькі фермери мали змогу  дізнатися під час семінару, який проводили експерти проекту «Агарні розписки в Україні» за підтримки  Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Кредитором фермера виступив міжнародний постачальник сучасних агрономічних рішень та продуктів  «Агроскоп Інтернешнл», який є одним із лідерів серед кредиторів, які використовують аграрні розписки. У 2016 році, коли аграрні розписки працювали лише в чотирьох пілотних областях України, «Агроскоп» першим підтримав ідею впровадження цього інструменту.  Для вивчення досвіду роботи інструменту кредитування представники компанії  здійснили поїздку до Бразилії,  де вперше було започатковано аграрні розписки. За останні два роки «Агроскоп Інтернешнл» надав кредити фермерам на 41 млн. грн. (13 контрактів), а в 2018 році компанія має амбітний план - профінансувати понад 20 господарств.

Проект «Аграрні розписки в Україні» активно продовжує проводити інформаційну роботу серед фермерів, кредиторів, нотаріусів області, також зараз тривають тренінги для представників Державної виконавчої служби. Їх підготовка  – швидше пересторога, ніж практика, оскільки серед майже трьохсот аграрних розписок в Україні наразі не було жодного випадку неповернення боргу. Активну участь та допомогу в проведенні тренінгів для фермерів Запорізької області беруть Департамент агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації, а також управління (відділи) агропромислового розвитку райдержадміністрацій.

Керівництво Запорізької області всіляко підтримує запровадження аграрних розписок, адже аграрний сектор області потребує значних коштів для ефективного функціонування і подальшого розвитку. За словами заступника голови  облдержадміністрації Олександра Бабаніна, фінансування польових робіт щороку тут складає 5,8 млрд. грн.., з яких понад  800 млн. грн.. – запозичення з банківських структур. Вони доступні не для всіх місцевих сільгоспвиробників.

- У нас працює понад 2,5 тисячі малих та середніх аграрних підприємств. Багато з них не мають достатнього заставного майна, якого вимагають банки, або їхнє майно вже перебуває в заставі. Аграрні розписки значно розширюють заставну базу.  Новий інструмент фінансування дає економічний поштовх, - підкреслив Олександр Бабанін.

 

Довідково:

Аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього врожаю. В залежності від умов розрахунку за цим кредитуванням розписки можуть бути  фінансові та товарні. За фінансовою розрахунок відбувається грошима, за товарними – частиною зібраного урожаю.

Згідно з офіційною статистикою, за станом на кінець березня в Україні оформлено 293 аграрні розписки. Обсяг залученого фінансування перевищив 2 млрд. грн. Успішно виконано та закрито 113 аграрних розписок. Наразі не було жодного повідомлення про невиконання зобов’язань позичальником з відкриттям процедури примусового виконання за аграрними розписками.

Проект «Аграрні розписки в Україні» впроваджується Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), членом групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області