Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Валерій Черкаска: «В своїх серцях плекаймо пам'ять про полеглих героїв, що вибороли наше право на життя»

7 травня 2008 - 17:53

У селі Зелений Гай Куйбишевського району на меморіальному комплексі, де сплять вічним сном полеглі герої Великої Вітчизняної, напередодні святкування Дня Перемоги урочисто перепоховали останки ще 239 солдатів і офіцерів 9-ої та 18-ої армій Південного фронту. Їх знайшли бійці пошукових загонів під час своєї чергової експедиції на території району в рамках ініційованого Запорізькою обласною асоціацією пошукових загонів проекту «Незакінчена війна». У жовтні 1941 радянські солдати стояли тут на смерть, щоб не пропустити ворога вглиб країни.

В останню путь через понад 60 років після героїчної смерті в ім'я Батьківщини радянських воїнів проводжало все село. Щиру шану героям також прибули віддати виконуючий обов'язки голови ОДА Валерій Черкаска, голова Куйбишевської районної ради Юрій Савчук, перший заступник голови РДА Олександр Батечко, новообраний мер Бердянська Євген Шаповалов.

- В цей час проходить церемонія перепоховання останків радянських воїнів і у сусідньому селі Олексіївка, - розповів голова обласної асоціації пошукових загонів Володимир Смєрдов. - Нашим фахівцям вдалося відновити лише 9 солдатських медальйонів і встановити особи загиблих бійців. Завдяки допомозі ЗМІ ми змогли відшукати родичів п'ятьох героїв. Родини трьох з них нині проживають на території Російської Федерації у Краснодарському краї. Міністерство оборони РФ профінансувало всі витрати, пов'язані з поверненням останків цих бійців на їхню батьківщину. Їх перепоховають у місці проживання родин. На церемонії у Зеленому Гаю сьогодні присутня родина загиблого воїна Івана Ілліча Колупаєва. До цього часу солдат вважався пропалим без вісті. Віднині, через 63 роки, рідні нарешті матимуть можливість прийти на це святе місце, щоб вклонитися його світлій пам'яті. Обласна асоціація пошукових загонів організувалася лише три роки тому. А до цього часу розрізнені загони невпинно вишукували останки загиблих бійців, щоб встановити їх імена і віддати належну шану. Адже війна не закінчена доти, доки не похований останній її солдат. Тому наш пошуковий проект має назву «Незакінчена війна». У проекті працюють самі ентузіасти. І ми сердечно дякуємо за підтримку всім меценатам і спонсорам. Щира подяка керівнику облдержадміністрації і керівникам територій. Спираючись на їхню допомогу, пошуковці можуть виконувати свою справу.

Після урочистих промов на вшанування подвигу загиблих героїв по завершенні мітингу-реквієму поминальну панахиду за ними відслужили представники православної церкви Єпископа Бердянського і Приморського Єлисея. Усі присутні просто неба, незважаючи на зливу, щиро молилися за вічне упокоєння захисників Вітчизни.

- Кожен солдат, який захищав українську землю і мав свій ідеал України, беззаперечно є національним героєм, - процитував Президента Віктора Ющенка очільник регіону Валерій Черкаска, звертаючись до присутніх на заході. - В своїх серцях плекаймо пам'ять про полеглих бійців, що вибороли наше право на життя. Я особисто надаватиму всебічну підтримку розвитку проекту «Незакінчена війна» обласної асоціації пошукових загонів. На найближчу сесію обласної ради ми подамо програму для забезпечення її належного фінансування з обласного бюджету. Сьогодні я щиро тисну руку керівнику асоціації Володимиру Смєрдову і передаю комплект обмундирування для бійців пошукових загонів, - заявив Валерій Черкаска

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі