Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі банки багатіють, а населення більше заощаджує

16 травня 2008 - 14:20

За інформацією управління Національного банку України в Запорізькій області на початок квітня 2007 року банківські операції в регіоні здійснювали 3 банки – юридичні особи, 45 філій банків інших регіонів, 803 безбалансових відділення та 10 пунктів обміну іноземної валюти. Порівняно з 01.04.2007 кількість банківських установ в області збільшилася на 147 одиниць.

Загальні активи установ банків в області за І квартал 2008 року зросли на 5,4% - майже до 18,2 млрд. грн.

Результатом фінансової діяльності банківських установ області за звітний період є чистий прибуток у сумі 112,8 млн. грн., що на 18,1% більше, ніж за відповідний період 2007 року.

Зобов'язання банківських установ області за коштами, залученими на рахунки суб'єктів господарювання та фізичних осіб, на 1 квітня п.р. склали понад 9,1 млрд. грн.

У структурі депозитних зобов'язань банківських установ за категоріями вкладників найбільшу частку становили кошти фізичних осіб – 58,3% проти 41,7% вкладень суб'єктів господарювання; за видами валют переважали депозити у національній валюті - 61,9% від загального обсягу депозитних зобов'язань.

Серед депозитних зобов'язань банківських установ регіону найбільшою була частка строкових депозитних зобов'язань - 70,2%, у структурі яких переважали депозитні вкладення фізичних осіб. Їх частка зросла з початку року на 5,2%, а обсяг – на 10,1% та склав понад 4,3 млрд. грн.

Строкові зобов'язання суб'єктів господарювання скоротилися на 12,3% і склали 2,05 млрд. грн.

У розрізі строкових депозитних вкладень найбільшу частку становили довгострокові депозити – 71,7%, обсяг яких збільшився до 4,57 млрд. грн.

Серед регіонів України Запорізька область за загальним обсягом депозитних вкладень станом на 01.04.2008 посіла 7 місце; за коштами суб'єктів господарювання – 6 місце, фізичних осіб – 8 місце.

Загальний обсяг кредитних коштів, які були надані банківськими установами регіону суб'єктам господарювання та фізичним особам, на 01.04.2008 року становив 12,27 млрд. грн., збільшившись з початку року на 13,3%.

Вагоме зростання спостерігалося за кредитами, наданими фізичним особам, – на 14,5% - до 5,35 млрд. грн., що головним чином було пов'язано з суттєвим попитом на споживче та іпотечне кредитування населення.

Приріст заборгованості суб'єктів господарювання за отриманими кредитами становив 12,4% (майже до 7 млрд. грн.).

За видами валют вищими темпами зростали обсяги кредитування в національній валюті. Приріст обсягів кредитів, наданих в національній валюті, більше, ніж у двічі перевищив приріст в іноземній валюті (майже 1,0 млрд. грн. проти 0,5 млрд. грн. відповідно). Це спричинило підвищення упродовж кварталу частки гривневих кредитів у загальному обсязі кредитних вкладень з 49,3% до 51,4%.

Збільшення кредитів в національній валюті відбулося за рахунок зростання на 17,5% (до 4,0 млрд. грн.) кредитів, наданих суб'єктам господарювання, на 19,1% (до 2,4 млрд. грн.) – фізичним особам. В іноземній валюті збільшення кредитів відбувалося в основному завдяки зростанню кредитів, наданих фізичним особам (на 11% - до 2,99 млрд. грн.), відповідно кредити суб'єктам господарювання зросли на 6,3% до - 2,97 млрд. грн.

Збереження тенденції, започаткованої у липні 2007 року, до перевищення темпів зростання заборгованості за кредитами в національній валюті порівняно з кредитами в іноземній валюті, певною мірою свідчить про поступову переорієнтацію банківських установ регіону у бік збільшення обсягів кредитування у національній валюті.

Переважаючою у вимогах банківських установ регіону за кредитами у зрізі строків залишилася частка довгострокових кредитів (76,5%).

Перевищення темпів зростання обсягів кредитування інвестиційної діяльності суб'єктів господарювання та фізичних осіб над обсягами кредитування їх поточної діяльності зумовило підвищення питомої ваги кредитів, наданих на інвестиційні цілі (з 20,7% до 21%). Їх обсяг зріс на 15,2% - до 2,6 млрд. грн. переважно за рахунок зростання кредитів, наданих фізичним особам.

Більше половини (61,5%) загального приросту кредитних вкладень на інвестиційні цілі було забезпечено зростанням обсягів вимог банків за іпотечними кредитами. Їх обсяг збільшився на 17,5% - до 1,62 млрд. грн.

У структурі кредитування суб'єктів господарювання за видами економічної діяльності найбільшими залишилися частки кредитів суб'єктам господарювання переробної промисловості – 42,3%, торгівлі; ремонту автомобілів, побутових виробів та сільського господарства, мисливства та лісового господарства – 11,4%. Саме вони визначали динаміку кредитних вкладень у реальний сектор економіки – 85,1% від загального обсягу вимог за кредитами, наданими в економіку.

За загальними обсягами кредитування та обсягами кредитування суб'єктів господарювання область посідає 7 місце, а за обсягами кредитування фізичних осіб – 8 місце.

 

правління у справах преси та інформації

Читайте також

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області