Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Валерій Черкаска: «Подолання інфляції – спільне завдання для Уряду і місцевих адміністрацій»

16 травня 2008 - 17:33

На прес-конференції в облдержадміністрації виконуючий обов'язки голови ОДА Валерій Черкаска, коментуючи журналістам результати своєї робочої поїздки до столиці і участі у засіданні Кабінету міністрів України, зазначив, що конструктивне спілкування з Прем'єр-міністром Юлією Тимошенко сприятиме подальшому ефективному соціально-економічному розвитку регіону.

Зокрема, він пояснив, що в Уряді по-діловому обговорили всі болючі питання області. Засідання КМУ тривало близько 4-х годин. Йшлося про цінову ситуацію, інфляцію та її вплив на індекс споживчих цін, важелі реагування на подальший перебіг процесів. Відбувся обмін думками щодо кадрових змін на державних підприємствах, таких як «Радіоприлад», «Скловолокно», підпорядкованих Міністерству промполітики України. Такі радикальні заходи, на думку глави області, здатні виправити ситуацію із погашенням заборгованості по заробітній платі на цих підприємствах. Проблема хвилює керівника регіону, бо понад 8,8 млн. грн. боргу по заробітній платі значиться саме за цими підприємствами. Валерій Черкаска наголосив, що державні підприємства потребують ефективного менеджменту. Як варіант виводу із кризи, він запропонував передати їх у комунальну власність території. Глава Уряду погодилась із очільником області і дала доручення відповідним міністерствам досконально вивчити це питання та ліквідувати заборгованість із виплати зарплати працівникам за рахунок Мінпромполітики. Стосовно позицій регіону в загальноукраїнському рейтингу заборгованості по заробітній платі Валерій Черкаска зазначив, що область увійшла в п'ятірку кращих територій, де цей показник один з нижчих в країні.

У питанні стабілізації цін на споживчому ринку продовольчих товарів була досягнута домовленість про взаємодію з Держкомрезервом та Аграрним фондом. Разом з тим, Валерій Черкаска "відкрив очі" главі Уряду на факт відсутності у коморі країни житнього зерна. Саме цей чинник впливає на формування підвищеної ціни на житньо-пшеничні хлібобулочні вироби, оскільки житнє зерно доводиться завозити з-за кордону. Запорізька область, зокрема, закуповує його в Білорусі. Тому вдається утримувати стабільну ціну на пшенично-житній хліб – одну з найнижчих серед регіонів. Прем'єр-міністр сприйняла всі пропозиції керівника Запорізької ОДА щодо вдосконалення заходів інтервенції на ринку зерна, щоб стабілізувати ситуацію в цілому по країні. У планах також – досягти домовленості щодо зміни постачальників цукру, щоб продукт завозився не з Вінничини, що дорожче через транспортні видатки, а з сусідніх Дніпропетровщини і Кіровоградщини. Завдяки такому рішенню в регіоні продукт з'явиться у роздрібній торгівлі за ціною 3,6-3,8 грн. за кілограм.

Також виконуючий обов'язки голови ОДА повідомив, що вдалося надати Уряду пропозиції області щодо змін до державного бюджету в частині видатків. Очікується надходження додаткової державної субвенції, зокрема, на капітальні видатки – газифікацію, водоводи тощо – у сумі 47 млн.грн. Окрема стаття – збільшення на 250 млн.грн. фінансування будівництва мостових переходів у Запоріжжі.

- На засіданні Кабміну було досягнуто головне – розуміння того, що подолання такого ганебного явища як інфляція, – то спільне завдання Уряду і адміністрацій на місцях, – наголосив посадовець. – І для його виконання ми задіємо всі важелі впливу, які надає сьогодні законодавча система України.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 809-го дня війни

Третій рік під вогнем: Іван Федоров про життя мешканці прифронтових населених пунктів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області