Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Черешнева столиця» стала контрактним майданчиком для виробників плодоовочевої та ягідної продукції

18 червня 2018 - 11:45

У рамках «Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва», який реалізується  UHBDP (Канада) у партнерстві із Запорізьким інформаційно-консультаційним центром «Агро-Таврія», за підтримки Запорізької облдержадміністрації у Мелітополі відбувся торговий форум "Контрактний майданчик для виробників та покупців  ягід, овочів та фруктів». Привітав учасників та гостей директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков.

- Це великий та значний захід обласного значення, спрямований на розв’язання  глобальних проблем виробників та покупців плодоовочевої та ягідної продукції шляхом створення інформаційно-контрактного майданчика для налагодження торгових та інших зв’язків. Невипадково місцем його проведення обрано Мелітопольщину,  де сконцентровано виробництво черешні в області на площі 1200 га. Черешня стала справжньою візиткою  Мелітополя, - зазначив посадовець.

За даними Департаменту, під черешневими садами в області зайнято 2,5 тис. га площі, а це 25 % площ під відповідними садами в Україні. Запорізька область по черешневих садах посідає 1 місце в Україні, 2 – Дніпропетровська, 3 – Херсонська.

Найбільшими виробниками черешні в області є господарства Мелітопольського, Якимівського, Михайлівського та Приазовського районів.

Основу районованого асортименту в області складають 44 сорти черешні, створені працею наших вчених-науковців Мелітопольської дослідної станції садівництва ім. М.Ф. Сидоренка. Вченими створено понад 110 сортів плодових культур, із яких 44 вже внесені до Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Загальне визнання отримали такі сорти як «Валерій Чкалов», «Мелітопольська рання», «Мелітопольська чорна», «Талісман», «Крупноплідна» тощо.

За словами Андрія Полякова, область має значний природно-економічний потенціал для розвитку промислового садівництва. За умов найповнішого використання такого чинника високої економічної ефективності садівництва як поглиблення зональної спеціалізації можна успішно вирощувати всі без винятку плодові і ягідні культури помірного клімату.

На сьогодні закладка черешневих садів здійснюється на невеликих площах, як в агрофірмах, так і в фермерських господарствах. У 2018 році заплановано закласти 54 га черешневих садів.

- Для подальшого відродження галузі садівництва в області необхідна ефективна фінансова підтримка. І цьому сприяє держава. Сільгосппідприємства в цьому році мають можливість отримати компенсацію відсотків за користування кредитами, компенсацію 80 % витрат з придбання садівного матеріалу плодово-ягідних культур та винограду. Уряд також збільшив компенсацію вартості за сільгосптехніку з 20 до 25 %, а фермерським господарствам - до 40 %. Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи мають можливість отримати 70 % компенсації за придбане обладнання, - повідомив посадовець. За станом на 01.06.2018 до переліку претендентів на державну підтримку за бюджетною програмою «Закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» занесені ФГ «Фортуна» Бердянського району та ТОВ «ССК-Інжиніринг» Мелітопольського району, -  повідомив посадовець.

Учасники форуму мали можливість ознайомитися з різноманітною продукцією галузі, скористатися  майданчиком для презентації своїх компаній,  провести переговорів у форматі В2В.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни