Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Об’єднані територіальні громади підвищують власну фінансову спроможність

3 липня 2018 - 15:48

Основні завдання щодо підвищення фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад розглянуто під час спільного засідання колегії облдержадміністрації та Ради регіонального розвитку Запорізької області, яке відбулось під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля.

Під час засідання з доповідями виступили директори профільних управлінь та Департаментів облдержадміністрації. Як відзначив директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Медвідь, починаючи з 01.01.2016 в області почали діяти 6 об’єднаних територіальних громад, з 01.01.2017 їх стало 16, з 01.01.2018 – 36.

Місцеві бюджети об’єднаних територіальних громад на 2018 рік затверджені своєчасно. Внаслідок адміністративно-територіальної реформи кількість місцевих бюджетів області зменшилась з 320 до 220. Це надало змогу громадам перебрати на себе більшість повноважень, підвищити фінансову спроможність територій та ефективність використання фінансових ресурсів.

20 новостворених громад області у зв’язку з переходом на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом України з 1 січня 2018 року отримали в управління додатковий ресурс, який у порівнянні з 2017 роком зріс у 3,7 рази. Зокрема, новостворені громади отримають трансферти з державного бюджету на загальну суму 636,5 млн. грн., з них: дотації – 85,1 млн. грн.; освітні субвенції – 336,2 млн. грн.; медичні субвенції – 136,2 млн. грн.; на формування інфраструктури громад – 75,1 млн. грн.; інші субвенції – 3,9 млн. грн.

З обласного бюджету за обласними програмами вказаним громадам виділено 10,2 млн. грн. Також в 1,7 рази зросли власні доходи громад у зв’язку з отриманням до бюджетів податку на доходи фізичних осіб, який у 2018 році складає 255,8 млн. грн.

З метою стимулювання розвитку новоутворених громад, з державного та обласного бюджетів надається фінансова підтримка об’єднаним територіальним громадам області на реалізацію проектів інвестиційного та регіонального розвитку.

З обласного бюджету виділено субвенцій об’єднаним територіальним громадам 19,4 млн. грн., з яких субвенції на будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію об’єктів, які знаходяться у власності об’єднаних територіальних громад та придбання обладнання - 12,9 млн.грн., на виконання природоохоронних заходів – 6,5 млн. грн.

Крім того, з обласного бюджету виділені кошти на заходи, які реалізуються департаментами капітального будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації, в сумі 47,6 млн. грн., в тому числі: за рахунок бюджету розвитку – 14,7 млн. грн., за рахунок коштів фонду охорони навколишнього природного середовища – 32,9 млн. грн.

Загальний обсяг видатків на 2018 рік по об’єднаних територіальних громадах складає 1924,2 млн. грн., що в зведеному бюджеті області становить 13,4%. У порівнянні з 2017 роком видатки зросли (у співставних умовах) в 1,6 рази або на 747,3 млн. грн.

- Наявність достатніх ресурсів у місцевих бюджетах є запорукою того, що територіальна громада має можливість надавати більш якісні та більш різноманітні послуги своїм жителям, реалізовувати соціальні та інфраструктурні проекти, створювати умови для розвитку підприємництва, залучення інвестиційного капіталу, розробляти програми місцевого розвитку та фінансувати інші заходи для всебічного покращення умов проживання жителів громади. Тому головним завданням щодо підвищення фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад є збільшення частки власних доходів і ефективне їх витрачання на розвиток територій і досягнення нової якості життя мешканців громад, - наголосив Сергій Медвідь.

- Запорукою того, що створені територіальні громади зможуть надавати більш якісні послуги своїм жителям, реалізовувати соціальні та інфраструктурні проекти є збільшення обсягу власних доходів. Для цього необхідно зосередитися на вирішенні наступних завдань: активізації роботи щодо виявлення і легалізації неоформлених найманих працівників, збільшення приросту середньомісячної заробітної плати, зменшення питомої ваги працівників, оплата праці яких є нижчою або на рівні законодавчо встановленого мінімального рівня; ліквідації боргів із заробітної плати на економічно-активних підприємствах; скороченні обсягу податкового боргу, зокрема, з плати за землю; продовженні роботи щодо укладання нових договорів оренди земельних ділянок або додаткових угод до діючих договорів за більш високими ставками орендної плати; забезпечити неухильне дотримання та виконання вимог бюджетного законодавства при плануванні та використанні коштів місцевих бюджетів з метою ефективного використання фінансових ресурсів, - відзначив, підбиваючи підсумки, голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я