Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кращих запорізьких краєзнавців стимулюватимуть премією ім. Якова Новицького

27 серпня 2018 - 09:46

Розпорядженням голови  обласної  державної адміністрації затверджено Положення про премію за досягнення в краєзнавчій роботі імені Якова Новицького.

Премія за досягнення в краєзнавчій роботі імені Якова Новицького  встановлюється відповідно до Програми розвитку культури Запорізької області на 2018-2022 роки з метою вшанування пам’яті видатного історика, археолога, етнографа, фольклориста, краєзнавця, педагога Якова Павловича Новицького, збереження культурної спадщини, дослідження та популяризації історії, культури, звичаїв і традицій, розвитку і пропаганди краєзнавства Запорізького краю, підтримки діячів науки, культури і туризму, громадських активістів краєзнавчого руху, творчих спілок та музейних працівників  Претендентами на Премію можуть бути громадяни, яким виповнилося 18 років та які проживають і зареєстровані в Запорізькій області, а також внутрішньо переміщені особи, які зареєстровані в органах соціального захисту населення Запорізької області.

Премії встановлюються у п’яти номінаціях:

  • за визначні видання з краєзнавства (у т.ч. наукові, науково-популярні, публіцистичні праці, путівники, довідники тощо), висвітлення науково-краєзнавчої та громадської діяльності Я. Новицького;
  • за активну популяризацію історії та культури краю (у т.ч. створення краєзнавчих інформаційних інтернет-ресурсів; документальних, художніх, мультиплікаційних фільмів, телепрограм та циклів телепередач; краєзнавчих рубрик у засобах масової інформації; екскурсійна діяльність);
  • за дослідження, збереження і відродження нематеріальної культурної спадщини (усних традицій та форм вираження; виконавських мистецтв; звичаїв, обрядів, свят; знань та навичок, пов’язаних із традиційними ремеслами тощо);
  • за визначні досягнення в музейній та пам’яткоохоронній діяльності;
  • за науково-організаційну та просвітницьку діяльність у краєзнавстві (у т.ч. за участь в організації і проведенні конференцій, засідань за круглим столом, краєзнавчих читань, лекцій, семінарів, краєзнавчих експедицій тощо).
  • Розмір однієї Премії складає 9000 грн. (дев’ять тисяч гривень).

Премія встановлюється для одного лауреата у кожній номінації.

Матеріали на здобуття премій подаються закладами та установами культури і мистецтва, науки і освіти, творчими спілками, науковими товариствами, громадськими організаціями у сфері науки, культури і туризму, засобами масової інформації, при цьому може бути не більше двох претендентів у відповідній номінації.

Основними критеріями оцінки претендентів на отримання Премії є: високий науково-пізнавальний та суспільний рівень краєзнавчої роботи чи краєзнавчих досліджень; значний внесок у справу вивчення, дослідження і популяризацію історико-культурних багатств Запорізького краю.

Переможці визначаються експертною радою, склад якої затверджується розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації.

Матеріали на претендентів подаються щороку до 10 жовтня до Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, до 15 жовтня їх надсилають усім членам експертної ради для ознайомлення, засідання експертної ради проводиться щороку до 25 жовтня.

Церемонія вручення Премії відбувається щороку в листопаді на урочистому заході з нагоди вшанування пам’яті Якова Павловича Новицького.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби